Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20263o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Technologia owoców, warzyw i zbóż IKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
8Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
60 / 90 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zygmunt Gil Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma ogólną wiedzę o składzie surowców i potrafi scharakteryzować wartość technologiczną surowców, zna wybrane technologie ich przetwarzania i potrafi ocenić jakość produktów gotowych.
Umiejętności:
Student potrafi dobierać operacje technologiczne oraz urządzenia do wybranych procesów w technologiach przetwarzania owoców, warzyw i zbóż – obliczać zapotrzebowania surowców i wydajność produktu gotowego- wykonywać oznaczenia niezbędne w kontroli przebiegu operacji technologicznych i gotowego produktu - oceniać jakość surowców roślinnych (szczególnie owoców, warzyw i zbóż) i produktów z nich wytworzonych oraz pracować na liniach technologicznych i w laboratoriach zakładowych.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Wykazuje świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywności dla konsumentów – rozumie konieczność przestrzegania warunków i parametrów procesu technologicznego wpływających na jakość wyrobów gotowych – cechuje się otwartością na nowości z zakresu doskonalenia zawodowego.
Wymagania wstępne:
Mikrobiologia, Analiza żywności, Operacje jednostkowe w przemysłach biotechnologicznychTreści kształcenia:
Ziarno zbóż i jego jakość. Technologia młynarstwa, kaszarstwa i zmodyfikowanych przetworów zbożowo-mącznych Produkcja i zagospodarowanie owoców i warzyw. Technologia produkcji soków owocowych i warzywnych, suszy i wina.Literatura:
1. Surowce mączne i kaszowe. Jankowski S., WNT, Warszawa 1988. 2. Oszmiański J., Sożyński J., Przewodnik do ćwiczeń z technologii przetwórstwa owoców i warzyw. Skrypt AR Wrocław, wyd. III. 2001, 3.Oszmiański J., Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Wybrane zagadnienia. Skrypt AR Wrocław 2002; 4.Zaderowski R., Oszmiański J., Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Podręcznik AR-T Olsztyn 1994 ;5.Postolski J., Gruda Z., Zamrażalnictwo żywności. WNT , Warszawa 2000 ;6. Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A, Jarczyk A., Technologia produktów owocowych i warzywnych PWRiL Warszawa 1973; 7. Jarczyk A., Płocharski W., Technologia produktów owocowo - warzywnych. tom 1 i 2, wydanie pierwsze,. Wyższa Szkoła Ekonomiczno - Humanistyczna im. prof. Szczepana A. Pieniążka, Skierniewice 2010; 8.Czasopisma: Przegląd Zbożowo-Młynarski, Przemysł Spożywczy, Przegląd Gastronomiczny, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, Chłodnictwo. Metody oceny:
Egzamin ustny.Uwagi: