Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20276o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Formy ochrony własności intelektualnej i przemysłowejKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr Marta PaluchJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Potrafi scharakteryzować poszczególne przedmioty prawa własności przemysłowej oraz prawa autorskiego. Rozróżnia i charakteryzuje systemy ochrony dotyczące wynalazków i utworów, obowiązujące w Polsce. Wykazuje się znajomością terminologii patentowej. Potrafi zidentyfikować procedury postępowania przed Urzędem Patentowym. Zna narzędzia ochrony własności intelektualnej i sposoby rozstrzygania sporów. Posiada ogólną orientacje w zasadach prawa cywilnego.
Umiejętności:
Student rozróżnia poszczególne przedmioty własności przemysłowej, potrafi je nazwać oraz przyporządkować im właściwe prawa ochronne. Student potrafi w praktyczny sposób korzystać z opisu patentowego jako źródła literatury i wiedzy o dostępnych rozwiązaniach. Potrafi korzystać z utworu w rozumieniu prawa autorskiego nie naruszając obcych praw.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Ma świadomość prawnej ochrony przedmiotów własności intelektualnej. Wykazuje zrozumienie dla poszanowania praw własności przemysłowej, autorskich oraz praw pokrewnych. Postępuje zgodne z zasadami poszanowania autorstwa w działalności związanej z realizacją prac twórczych (w tym prac dyplomowych). Domaga się poszanowania praw autorskich utworów przez siebie tworzonych.Wymagania wstępne:
mikrobiologia, chemia, mechanika
Treści kształcenia:
Podstawy prawa własności intelektualnej. Prawo własności przemysłowej. Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Przedmiot i podmioty prawa własności przemysłowej. Postępowanie przed Urzędem Patentowym RP. Prawnopatentowa kwalifikacja osiągnięć technologicznych. Praktyczne aspekty ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w dziedzinie technologia żywności i żywienie. Wynalazki technologiczne w konwencjach międzynarodowych i porządku prawnym Unii Europejskiej.Literatura:
„Poradnik wynalazcy”- praca zbiorowa pod redakcją Andrzeja Pyrży, wyd. 2 uzup. Warszawa 2009; „ Wynalazek biotechnologiczny. Przedmiot patentu”, Helena Żakowska-Henzler, Warszawa 2006; „Patentowanie wynalazków biotechnologicznych” praca zbiorowa pod redakcją Wiesława Kotarby, Warszaw 2003.Metody oceny:
zaliczenie wykładów na podstawie list obecności
Uwagi: