Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10141o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Mechanizacja i podstawy automatyzacjiKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Deta ŁuczyckaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student ma elementarną wiedzę w zakresie elementów, układów i systemów automatycznej regulacji stosowanych w przetwórstwie żywności. Posiada wiedzę umożliwiającą samodzielny dobór typowej aparatury automatycznej regulacji oraz orientuje się w zakresie istniejących na rynku rozwiązań technicznych.
Umiejętności:
Student ma opanowany zakres wiadomości z dziedziny automatyki umożliwia zrozumienie tekstów technicznych i schematów z tego zakresu oraz prowadzenie uzgodnień technicznych ze specjalistami automatykami. Posiada praktyczne umiejętności umożliwiające samodzielny dobór typowej aparatury pomiarowej oraz automatycznej regulacji. Potrafi pod nadzorem wykonać proste zadania badawcze i projektowe.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne ( postawy):
Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się wynikającą z szybkiego postępu techniki i technologii w zakresie technik pomiarowych i sterowania. Potrafi pracować w małym zespole laboratoryjnym oraz kierować nim ponosząc odpowiedzialność za realizacje postawionego zadania. Potrafi określić priorytety służące realizacji postawionego zadania badawczego oraz inżynierskiego.
Wymagania wstępne:
matematyka, fizykaTreści kształcenia:
Opis matematyczny obiektów i układów automatyki. Zasady kodowania i przesyłania sygnałów. Komputerowe sterowanie pomiarem. Czujniki, przetworniki, mierniki i rejestratory wielkości fizycznych. Zasady regulacji wielkości fizycznych. Analogowe i cyfrowe regulatory laboratoryjne i przemysłowe. Elementy i układy automatyki zabezpieczeniowej. Zastosowanie układów sterowania i regulacji automatycznej w technologii żywności.Literatura:
1. Bubnicki Z. 2005 Teoria i algorytmy sterowania WN PWN Warszawa;
2. Dębowski A. 2008: Automatyka. Podstawy teorii WNT;
3. Głocki W. 2008 Układy cyfrowe WSiP;
4. Grzybek A., Grzybek S. 2009 Urządzenia i systemy mechatroniczne – cz 1 i 2 Rea;
5. Kostro J. 2007: Elementy , urządzenia i układy automatyki WSiP;
6. Piotrowski J. 2009: Pomiary. Czujniki pomiarowe wybranych wielkości fizycznych i składu chemicznego WNT.Metody oceny:
kartkówki i zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, egzamin pisemny i ustnyUwagi: