Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20264o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Technologia węglowodanów i tłuszczów roślinnych IKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
8Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
60 / 90 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Antoni GolachowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna budowę i właściwości skrobi , sposoby jej modyfikowania i przetwarzania. Definiuje i opisuje metody modyfikowania skrobi, właściwości modyfikatów i możliwości stosowania ich w przemyśle spożywczym i przemysłach „niespożywczych”. Zna technologię wytwarzania hydrolizatów skrobiowych, identyfikuje powstałe produkty, potrafi prawidłowo określić ich właściwości i możliwości stosowania w przemyśle spożywczym. Zna metody oznaczeń właściwości tłuszczów roślinnych oraz metody oznaczeń surowców, półproduktów i przetworów ziemniaczanych.
Umiejętności:
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student rozumie konieczność dbałości o jakość i bezpieczeństwo wytwarzanych produktów. Jest zorientowany na prawidłowość przebiegu poszczególnych operacji technologicznych i całego procesu produkcyjnego. Jest chętny do pracy samodzielnej i w zespole oraz świadomy odpowiedzialności za realizowane zadania. Potrafi określać priorytety służące realizacji zadań. Jest ukierunkowany na ciągłe dokształcanie się i samodoskonalenie.Wymagania wstępne:
Ogólna technologia żywności, technologia węglowodanów
Treści kształcenia:
Budowa, właściwości fizyczne i chemiczne skrobi. Możliwości i sposoby modyfikowania skrobi metodami fizycznymi, chemicznymi i biochemicznymi. Reakcje utleniania, estryfikacji i eteryfikacji skrobi. Cyklodekstryny. Technologia wytwarzania hydrolizatów skrobiowych oraz glukozy. Stosowanie skrobi i jej przetworów w przemyśle spożywczym i przemysłach niespożywczych. Metody oznaczeń właściwości tłuszczów roślinnych. Metody oznaczeń właściwości ziemniaka jako surowca w przemyśle spożywczym.
Literatura:
1.Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M.; wyd. PTTŻ o/Małopolski, Kraków 2005;
2.Skrobia i jej pochodne. G. Tegge. wyd. PTTŻ o/Małopolski, Kraków 2010;
3.Starch Chemistry and Technology. Ed. J. BeMiller R.Whisler, Elsevier, 2009.
Metody oceny:
Oceniane są sprawozdania zawierające opis metodyki i opis obliczenia do poszczególnych oznaczeń. Wiedza weryfikowana jest przez odpowiedzi ustne oraz kolokwia. Kompetencje społeczne zaliczane są na podstawie obserwacji podczas wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych. Egzamin ustny zawierający pytania otwarte.
Zaliczenie łączne wyliczane jest na podstawie średniej arytmetycznej ocen z zaliczenia ćwiczeń i egzaminu.
Uwagi: