Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10394f15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Metody i środki ochrony roślinKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Jacek JackowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Ma podstawową wiedzę dotyczącą metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie jako składniki kompletnej agrotechniki. Rozpoznaje korzyści wynikające z integracji wielu metod ochrony, oraz pozostałych czynności agrotechnicznych, w jeden spójny system. Jest świadomy zagrożeń dla operatora, środowiska i dla konsumenta, potencjalnie wynikających z nieodpowiedzialnego, jednostronnego stosowania metody chemicznej ochrony roślin.
Umiejętności:
Posiada zdolność do samodzielnego pozyskiwania informacji z różnorodnych źródeł. Umie diagnozować stan zagrożenia plantacji przez fitofagi. Potrafi podejmować proste działania służące ograniczeniu liczebności fitofagów. Umie rozróżnić konsekwencje wprowadzania do środowiska chemicznych środków ochrony roślin od skutków stosowania innych metod ochrony. Podczas planowania zabiegów podejmuje działania zmniejszające ryzyko powstania trwałych szkód w środowisku. Kompetencje:
Ma świadomość negatywnych skutków niewłaściwego obchodzenia się z, i niewłaściwego stosowania środków chemicznych ochrony roślin. Ma świadomość środowiskowych, a w konsekwencji, społecznych korzyści wynikających z łącznego stosowania różnorodnych metod ochrony roślin. Rozumie potrzebę dalszego kształcenia się i podnoszenia kompetencji w zakresie agrotechniki, w tym w zakresie technologii ochrony roślin.Wymagania wstępne:
Biologia roślin i zwierząt na poziomie liceum ogólnokształcącego, Podstawowa wiedza z dziedziny uprawy gleby i technologii uprawy roślinTreści kształcenia:
Metoda chemiczna:
Pojęcie preparatu i formulacji, słownictwo etykiety środka chemicznego i jego znaczenie, kategorie informacji w etykiecie środka chemicznego, podstawowy zestaw informacji niezbędny końcowemu użytkownikowi preparatu. Podstawowa klasyfikacja pestycydów chemicznych. Pojęcie skutecznosci i toksyczności preparatu, definicja i pochodzenie PHI: pojęcia TDD, ADI oraz MRL.
Systemy wspomagania decyzji o zabiegu chemicznym
Metoda biologiczna:
I. Makroorganizmy i mikro organizmy antagonistyczne wobec szkodników: drapieżce, parazytoidy, pasożyty, bakulowirusy, bakterie, grzyby owadobójcze,
II. Mikroorganizmy antagonistyczne wobec patogenów: grzyby i bakterie nadpasożytnicze
III. Mikroorganizmy symbiotyczne
IV. Hodowla odpornościowa roślin uprawnych, w tym rośliny GM.
Metody agrotechniczne ochrony roślin:
I. Izolacja przestrzenna i czasowa upraw
II. Modyfikacja czynności uprawowych
III. Manipulacja terminem siewu
IV. Modyfikacja stanu odżywienia roślin
Zastosowanie czynników fizycznych w ochronie roślin:
I. Promieniowanie gamma, UV, i mikrofalowe,
II. Niska i wysoka temperatura
III. UltradźwiękiLiteratura:
1. Biological and Biotechnological Control of Insect Pests. , Rechcigl J.E., Rechcigl
N.A., Lewis Publishers 2000.
2. Modern Crop Protection Compounds Vol. 1-3, W. Krämer, U. Schrimer, P. Jeschke, M. Witschel (Ed.), Wiley-VCH, 2007.
3. Integrated Pest Management, Principles and Practice, Dharam P. Abrol, Uma Shankar, CAB International 2012.
4. Materiały w języku polskim dostarczane przez wykładowcę.
Metody oceny:
Wiedza:
sprawdziany pisemne
Umiejętności:
Wykonanie zadań w trakcie trwania ćwiczeń
Kompetencje społeczne:
Ocena spójności wypowiedzi ustnych i pisemnych podczas zajęć
Uwagi: