ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSN10343f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Przetwórstwo ziemniaka
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 20 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Agnieszka Kita
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna właściwości i skład chemiczny przerabianego surowca, zmiany zachodzące w czasie przetwarzania ziemniaka, maszyny i urządzenia, linie technologiczne, kontrolę jakości surowca i produktów gotowych. Umiejętności: Student określa właściwości ziemniaka w zależności od kierunku przetwarzania; nakreśla przebieg procesów technologicznych związanych z otrzymywaniem przetworów ziemniaczanych; określa cechy otrzymywanych produktów.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student jest świadomy konieczności kontroli procesu produkcji w zakładach przetwórstwa ziemniaczanego oraz wprowadzania nowych rozwiązań surowcowych i technologicznych.

Wymagania wstępne: ogólna technologia żywności, technologia węglowodanów, chemia żywności, żywienie człowieka

Treści kształcenia: Struktura zużytkowania ziemniaka. Zakłady przetwórstwa ziemniaczanego w Polsce. Przydatność odmian ziemniaka do przetwórstwa w różnych gałęziach produkcji. Technologia krochmalnictwa. Technologia produkcji wyrobów suszonych, smażonych i konserwowanych z ziemniaka. Maszyny i urządzenia. Produkty ekstrudowane, typy ekstruderów. Technologia produkcji różnych produktów przekąskowych i ich jakość.

Literatura: 1. Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. M. Pałasiński, Wyd. AR Kraków 2005; 2. Potato science and technology. Lisińska G., Leszczyński W., London, New York 1989; 3.Snack food processing. Lusas E.W., Rooney L.W., CRC Press Boca Raton, London, New York, Washington D.C. 2002; 3.Frying technology and practices. Gupta M.K., Warner K., White P.J., AOCS Press Champaign, Illinois 2004; 4.Technologia tłuszczów jadalnych. Niewiadomski H., WNT Warszawa, 1993; 5.Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A., Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2002

Metody oceny: wiedza i umiejętności na ocenę na podstawie kolokwiów z ćwiczeń oraz egzaminu ustnego; kompetencje społeczne – zaliczenie bez ocen

Uwagi: