Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSN10343f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Przetwórstwo ziemniakaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
20 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Agnieszka KitaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna właściwości i skład chemiczny przerabianego surowca, zmiany zachodzące w czasie przetwarzania ziemniaka, maszyny i urządzenia, linie technologiczne, kontrolę jakości surowca i produktów gotowych.
Umiejętności:
Student określa właściwości ziemniaka w zależności od kierunku przetwarzania; nakreśla przebieg procesów technologicznych związanych z otrzymywaniem przetworów ziemniaczanych; określa cechy otrzymywanych produktów.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student jest świadomy konieczności kontroli procesu produkcji w zakładach przetwórstwa ziemniaczanego oraz wprowadzania nowych rozwiązań surowcowych i technologicznych.Wymagania wstępne:
ogólna technologia żywności, technologia węglowodanów, chemia żywności, żywienie człowiekaTreści kształcenia:
Struktura zużytkowania ziemniaka. Zakłady przetwórstwa ziemniaczanego w Polsce. Przydatność odmian ziemniaka do przetwórstwa w różnych gałęziach produkcji. Technologia krochmalnictwa. Technologia produkcji wyrobów suszonych, smażonych i konserwowanych z ziemniaka. Maszyny i urządzenia. Produkty ekstrudowane, typy ekstruderów. Technologia produkcji różnych produktów przekąskowych i ich jakość.Literatura:
1. Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. M. Pałasiński, Wyd. AR Kraków 2005; 2. Potato science and technology. Lisińska G., Leszczyński W., London, New York 1989; 3.Snack food processing. Lusas E.W., Rooney L.W., CRC Press Boca Raton, London, New York, Washington D.C. 2002; 3.Frying technology and practices. Gupta M.K., Warner K., White P.J., AOCS Press Champaign, Illinois 2004; 4.Technologia tłuszczów jadalnych. Niewiadomski H., WNT Warszawa, 1993; 5.Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A., Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2002Metody oceny:
wiedza i umiejętności na ocenę na podstawie kolokwiów z ćwiczeń oraz egzaminu ustnego; kompetencje społeczne – zaliczenie bez ocenUwagi: