Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSN10352o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
RachunkowośćKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
5 / 10 / 0Prowadzący:
dr inż. Lech PaczkowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student posiada wiedzę na temat ewidencji zaszłości gospodarczych, wykazuje znajomość zasad rachunkowości finansowej i dokumentowania procesów gospodarczych.
Umiejętności:
Student potrafi zastosować zasady rachunkowości, dokumentować i analizować procesy gospodarcze. Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Wymagania wstępne:
Podstawy ekonomii, mikroekonomiaTreści kształcenia:
System informacyjny rachunkowości. Zakres i zasady poprawnej rachunkowości. Księgi rachunkowe. Dokumentacja procesów gospodarczych. Bilans majątkowy i rachunek zysków i strat. Koszty i przychody w księgach rachunkowych. Typy operacji bilansowych. Sprawozdawczość finansowa.Literatura:
1.Kiziukiewicz T. (pod red.), 2000. Rachunkowość. Zasady prowadzenia w jednostkach gospodarczych. Wydaw. i Doradztwo Ekspert, Wrocław; 2.Matusewicz J., Matusewicz P. 2003. Rachunkowość od podstaw. Wyd. Finanse -–Serwis, Zespół Dorad. Finans. Księg. Warszawa; 3.Maciejewska J. 2000. Rachunkowość finansowa. Wyd. Szkolne i Pedagogiczne S.A. Warszawa; 4.Nowak E. 2001. Rachunkowość kosztów przedsiębiorstwa. Wydaw. i Doradztwo Ekspert, Wrocław; 5.Olechowicz J. 2002. Podstawy rachunkowości Vademecum rachunkowości. Difin, Warszawa.
Metody oceny:
Wiedza: egzamin pisemny, zaliczenie ćwiczeń
Umiejętności: ćwiczenia praktyczne z księgowania operacji, zamykania kont, obliczania wyniku finansowego.
Kompetencje społeczne: ocena znaczenia rachunkowości w procesie podejmowania decyzji gospodarczych
Uwagi: