Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSN10362o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Biotechnologia żywnościKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
8Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
10 / 10 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Maria WojtatowiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student wyróżnia obszary biotechnologii i zna zakres działania biotechnologii żywności – definiuje podstawowe terminy i zjawiska biotechnologiczne – zna podstawy prowadzenia bioprocesów oraz istotę procedur izolacji, selekcji, doskonalenia i przechowywania szczepów przemysłowych – opisuje przykładowe biotechnologie drobnoustrojowe i enzymatyczne – zna metody produkcji fermentowanej żywności, zaangażowane drobnoustroje i ich funkcje – identyfikuje i opisuje biotechnologiczne metody utylizacji produktów odpadowych przemysłu spożywczego.
Umiejętności:
Student zna wyposażenie laboratorium biotechnologicznego – wykorzystuje biokatalizatory w formie komórek wolnych i immobilizowanych – ma opanowane podstawowe metody pomiaru biomasy – potrafi przeprowadzić i opisać proces fermentacji, biosyntezy i biokatalizy enzymatycznej.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne postawy):
Wykazuje lepsze zrozumienie zjawisk biologicznych zachodzących podczas przetwarzania surowców i produktów spożywczych i wykorzystuje tę wiedzę przy projektowania nowych produktów i technologii – potrafi pracować w zespole – jest zdolny do opracowania otrzymanych w laboratorium wyników i ich zaprezentowania. Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności Treści kształcenia:
Drobnoustroje przemysłowe: pozyskiwanie, doskonalenie i przechowalnictwo szczepów. Bioreaktory, techniki hodowlane i operacje jednostkowe w biotechnologiach przemysłowych. Zarys wybranych procesów biosyntezy dodatków konsumpcyjnych (aminokwasy, kwasy organiczne, polisacharydy, barwniki) i procesów enzymatycznej modyfikacji składników żywności. Mikrobiologiczne i technologiczne aspekty produkcji fermentowanej żywności. Biotechnologiczne zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego. Literatura:
1. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN 1998; 2. Biotechnologia żywności, Red. Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa 2001; 3. Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008; 4. Fundamental food microbiology, B. Ray & A. Bhunia, CRC Press, Boca Raton-London-New York, 2008; 5. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T.W.& Reed G., Acad. Press INC 1993; 6.Biotechnologia ścieków przemysłowych. Red. Mikach K., Wyd. Politechniki Śląskiej, Gliwice 2000. Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny.Uwagi: