ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10158f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Nowoczesne technologie w produkcji winogrona i win
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: Dr inż. Marta Czaplicka-Pędzich
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa wiedzę z zakresu produkcji winogron oraz technologii produkcji wina. Student zna nowoczesne technologie stosowane w winnicy oraz przetwórni wina. Student posiada wiedzę w zakresie ekologii i zarządzania środowiskowego niezbędną do uwzględniania aspektów ochrony środowiska przy podejmowaniu decyzji i aktywności technologicznej. Potrafi wymienić maszyny i urządzenia związane z produkcją, pakowaniem, sortowaniem i właściwym przechowywaniem owoców i produktów. Student zna przykłady zastosowania nowoczesnych rozwiązań w produkcji owoców i przetwórstwie wina. Posiada szczegółową wiedzę z zakresu produkcji owoców i wina, obejmującą maszyny i urządzenia niezbędne di produkcji i przechowywania. Student zna i rozumie korzyści ekonomiczne płynące z zastosowania tych rozwiązań. Posiada wiedzę z zakresu procesów technologicznych uprawy winorośli i produkcji wina. Umiejętności: Student potrafi nazwać i wskazać elementy niezbędne do założenia winnicy. Student potrafi nazwać i wskazać maszyny i urządzenia niezbędne do prowadzenia nowoczesnej produkcji winogron. Student posiada umiejętność rozumienia procesów chemicznych zachodzących podczas produkcji wina i ich znaczenia. Student potrafi przeprowadzić proste testy i próby związane z kondycją owoców przeznaczonych przetwórstwa. Student posiada podstawowe umiejętności z zakresu pracy laboratoryjnej. Student potrafi zaplanować procesy produkcyjne w winnicy i przetwórni winogron. Student stosuje zasady zarządzania jakością w procesie produkcji. Student potrafi wybrać odmianę rośliny przydatną do obranego rejonu klimatycznego, określić najbardziej korzystny system prowadzenia winnicy oraz określić optymalny termin zbioru owoców. Potrafi uwzględnić aspekty ekologiczne i ochrony środowiska przyrodniczego przy podejmowaniu decyzji i aktywności technologicznej.

Kompetencje: Student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie inżynierii produkcji rolniczej oraz rozumie potrzebę uczenia sie przez całe życie. Student rozumie potrzebę stosowania nowoczesnych rozwiązań w gospodarstwach ogrodniczych specjalistycznych, ukierunkowanych na produkcję winogron. Student potrafi ocenić skutki ekonomiczne zastosowania nowoczesnych technologii ogrodniczych w winnicy. Student rozumie konieczność właściwego dysponowania środkami chemicznymi. Student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie produkcji rolniczej, z uwzględnieniem jej wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje.

Wymagania wstępne: Brak

Treści kształcenia: Winorośl – biologia, pochodzenie, odmiany. Wymagania klimatyczne i glebowe winorośli. Systemy prowadzenia winnicy. Fizjologiczne przemiany zachodzące w owocach. Warunki i metody zbioru owoców. Laboratoryjne metody oceny dojrzałości winogron. Zasady budowy i eksploatacji nowoczesnych linii technologicznych do produkcji wina. Nowoczesne technologie zbioru, i przechowywania stosowane w gospodarstwach winiarskich. Ekonomiczne i prawne aspekty nowoczesnej produkcji winiarskiej. Aspekty społeczne i zdrowotne spożywania wina. Wpływ wina na zdrowie człowieka.

Literatura: 1. Myśliwiec R. Winorośl. Wydawnictwo Działkowiec, Warszawa 2007. 2. Sękowski B., Myśliwiec R. 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce. Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa 1966 3. Lisek J. Zdrowotność, Plonowanie i Rozmnażanie wybranych genotypów winorośli (Vitis sp. L.) w warunkach Polski. Zeszyty Naukowe ISiK, Skierniewice 2005. 4. Myśliwiec R. Winorośl i wino. PWRiL, Warszawa 2002 5. Jackson R. The wine science. Elsevier. 2008. 6. Hugh J., Jancis R. Wielki atlas świata win. Buchmann. 2011

Metody oceny: zaliczenie pisemne: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: test wiedzy jednokrotnego wyboru Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: projekt Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: wykonanie zadnia związanego ze skutkami spożywania alkoholu - obliczenie zawartości alkoholu we krwi (wzór Widmarka) oraz jego interpretacja.

Uwagi: