Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS10160o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Praktyka IIKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 0 / 4Prowadzący:
dr inż. Krzysztof LejmanJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa praktycznych wiadomości dotyczących funkcjonowania przedsiębiorstwa produkcyjnego w warunkach gospodarki rynkowej. Identyfikuje metody, techniki, systemy, procesy oraz cykle produkcyjne. Kojarzy i rozpoznaje podstawowe wymagania stawiane przez proces produkcyjny. Planuje proste procesy wytwórcze z uwzględnieniem: rozmiarów produkcji, wydajności procesu, różnorodności produkowanych wyrobów. Ma wiedzę w zakresie zasad wdrażania i przestrzegania norm produkcyjnych, oraz procedur uzyskiwania atestów i certyfikatów. Ma wiedzę o praktyce przygotowania, sterowania i kontroli produkcji w przedsiębiorstwie.
Umiejętności:
Student nabywa praktycznych umiejętności zastosowania wiedzy teoretycznej objętej programem studiów, rozpoznaje swoje przyszłe środowisko pracy. Ma umiejętność stosowania odpowiedniej nomenklatury w zakresie zarządzania produkcją. Student ma wykształconą umiejętności dostrzegania, organizowania i rozwiązywania problemów związanych z zarządzaniem produkcją. Nabywa umiejętność dokonywania praktycznej analizy procesów produkcyjnego.Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student wykazuje zrozumienie zasad prawidłowego zarzadzania procesami technologicznymi. Dostrzega konieczność pracy w zespole i wykazuje odpowiedzialność za powierzone mienie. Wykazuje konieczność samodoskonalenia i dokształcania w zakresie prac produkcyjnych.Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Praktyczne zajęcia, które studenci odbywają w zakładach przemysłowych prowadzących działalność gospodarczą, w których realizowane są procesy produkcyjne lub procesy odnowy. Zajęcia obejmują zapoznanie z zasadami organizacji zakładu, strukturą organizacyjną zakładu, profilem produkcyjnym, obiegiem dokumentów dotyczących działalności produkcyjnej oraz poznanie pozostałej działalności prowadzonej przez zakład. Zapoznanie się z praktycznymi rozwiązaniami systemów zarządzania jakością w zakresie procesów produkcyjnych, zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochronny środowiska. Rozpoznanie stosowanych procedur i metod organizacji pracy oraz procedur wdrażania norm produkcyjnych. Zapoznanie z metodami identyfikacji procesów technologicznych i parametrami charakteryzującymi ten proces oraz metodami ich kontroli. Poznanie systemu logistyki przedsiębiorstwa, organizacji dystrybucji i zasad sprzedaży wyrobów finalnych oraz zapoznanie się z systemami informatycznymi gromadzenia, przetwarzania oraz udostępniania danych w sferze zarządzania, przygotowania i organizacji produkcji w przedsiębiorstwie.Literatura:
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin ustny obejmujący zagadnienia: organizacji pracy i produkcji, systemy zarządzania jakością, dokumentacji produkcyjnej,
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena wpisów w dzienniku praktyk, ocena zgromadzonej przez studenta dokumentacji technicznej i technologicznej, ocena sprawozdań merytorycznych z praktyki
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: dyskusja zasad pracy w zespole, ocena skutków nieprawidłowości podejmowanych decyzji w zakresie zarządzania produkcją cena zasad organizacji pracy na stanowisku i dziale oraz zasad przestrzegania obowiązujących przepisów.Uwagi: