ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10160o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Praktyka II
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 0 / 4
Prowadzący: dr inż. Krzysztof Lejman
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa praktycznych wiadomości dotyczących funkcjonowania przedsiębiorstwa produkcyjnego w warunkach gospodarki rynkowej. Identyfikuje metody, techniki, systemy, procesy oraz cykle produkcyjne. Kojarzy i rozpoznaje podstawowe wymagania stawiane przez proces produkcyjny. Planuje proste procesy wytwórcze z uwzględnieniem: rozmiarów produkcji, wydajności procesu, różnorodności produkowanych wyrobów. Ma wiedzę w zakresie zasad wdrażania i przestrzegania norm produkcyjnych, oraz procedur uzyskiwania atestów i certyfikatów. Ma wiedzę o praktyce przygotowania, sterowania i kontroli produkcji w przedsiębiorstwie. Umiejętności: Student nabywa praktycznych umiejętności zastosowania wiedzy teoretycznej objętej programem studiów, rozpoznaje swoje przyszłe środowisko pracy. Ma umiejętność stosowania odpowiedniej nomenklatury w zakresie zarządzania produkcją. Student ma wykształconą umiejętności dostrzegania, organizowania i rozwiązywania problemów związanych z zarządzaniem produkcją. Nabywa umiejętność dokonywania praktycznej analizy procesów produkcyjnego.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student wykazuje zrozumienie zasad prawidłowego zarzadzania procesami technologicznymi. Dostrzega konieczność pracy w zespole i wykazuje odpowiedzialność za powierzone mienie. Wykazuje konieczność samodoskonalenia i dokształcania w zakresie prac produkcyjnych.

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Praktyczne zajęcia, które studenci odbywają w zakładach przemysłowych prowadzących działalność gospodarczą, w których realizowane są procesy produkcyjne lub procesy odnowy. Zajęcia obejmują zapoznanie z zasadami organizacji zakładu, strukturą organizacyjną zakładu, profilem produkcyjnym, obiegiem dokumentów dotyczących działalności produkcyjnej oraz poznanie pozostałej działalności prowadzonej przez zakład. Zapoznanie się z praktycznymi rozwiązaniami systemów zarządzania jakością w zakresie procesów produkcyjnych, zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochronny środowiska. Rozpoznanie stosowanych procedur i metod organizacji pracy oraz procedur wdrażania norm produkcyjnych. Zapoznanie z metodami identyfikacji procesów technologicznych i parametrami charakteryzującymi ten proces oraz metodami ich kontroli. Poznanie systemu logistyki przedsiębiorstwa, organizacji dystrybucji i zasad sprzedaży wyrobów finalnych oraz zapoznanie się z systemami informatycznymi gromadzenia, przetwarzania oraz udostępniania danych w sferze zarządzania, przygotowania i organizacji produkcji w przedsiębiorstwie.

Literatura:

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin ustny obejmujący zagadnienia: organizacji pracy i produkcji, systemy zarządzania jakością, dokumentacji produkcyjnej, Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena wpisów w dzienniku praktyk, ocena zgromadzonej przez studenta dokumentacji technicznej i technologicznej, ocena sprawozdań merytorycznych z praktyki Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: dyskusja zasad pracy w zespole, ocena skutków nieprawidłowości podejmowanych decyzji w zakresie zarządzania produkcją cena zasad organizacji pracy na stanowisku i dziale oraz zasad przestrzegania obowiązujących przepisów.

Uwagi: