Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20105o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Analiza jakościowa i towaroznawcza żywności pochodzenia zwierzęcegoKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. inż. Wiesław Kopeć, prof. dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk, dr inż. Marek Szołtysik Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna zasady metod analitycznych stosowanych w ocenie jakościowej i towaroznawczej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym specjalnego przeznaczenia, min. o właściwościach prozdrowotnych z uwzględnieniem instrumentalnych metod analizy produktów spożywczych, posiada podstawową wiedzę w zakresie zafałszowań żywności i metod ich wykrywania.
Umiejętności
Student potrafi dokonać oceny jakości oraz dobrać metody do analizy zgodności produktów mięsnych, mleczarskich i drobiarskich z wymaganiami normatywnymi, zna podstawy oceny jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego z użyciem nowoczesnych technik analitycznych, w tym chromatograficznych i biologii molekularnej.
Kompetencje:
Rozumie złożoność charakterystyk jakościowych produktów żywnościowych, rozumie konieczność zapewnienia autentyczności i bezpieczeństwa żywności.
Wymagania wstępne:
Technologie kierunkowe z zakresu przetwórstwa surowców zwierzęcych, analiza chemiczna, instrumentalne metody badania żywności.Treści kształcenia:
Nowoczesne metody instrumentalne oceny jakości żywności pochodzenia zwierzęcego oraz wykrywaniu zafałszowań, właściwości prozdrowotne jako element oceny towaroznawczej przetworów pochodzenia zwierzęcego, charakterystyka przetworów typu intermediate moisture food. Analiza chemiczna i ocena towaroznawcza wybranych, niejadalnych surowców pochodzenia zwierzęcego. Wybrane zagadnienia charakterystyki zagrożeń w technologii produktów zwierzęcych. Zastosowanie chromatografii i technik elektromigracyjnych w ocenie jakości produktów pochodzenia zwierzęcego. Zastosowanie technik biologii molekularnej w wykrywaniu zafałszowań surowców i produktów pochodzących od różnych gatunków zwierząt.
Literatura:
1. Przetwórstwo mięsa drobiu. 2009. Praca zbiorowa Red. Kopeć W., Smolińska T.. Wyd. UP Wrocław. 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000. 3. Pisula A., Pospiech E. (red.) Mięso - podstawy nauki i technologii, wyd. SGGW 2011, 4. Prost E. K. Zwierzęta rzeźne i mięso – ocena i higiena. Wyd. Lubelskie Towarzystwo Naukowe. 2006. 5. Sikorski Z.,E. (red.) Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, WNT, 2002, 6. Sikorski Z. E. „Ryby i bezkręgowce morskie pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie”, WNT, Warszawa 2004, 7. Świderski E.F. (red.) Towaroznawstwo żywności przetworzonej, Technologia i ocena jakościowa wyd II poprawione i uzupełnione wyd. SGGW 2003, 8. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997.Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, ocena pracy w laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemnyUwagi: