Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20110o16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Identyfikowanie produktów GMOKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr Anna DąbrowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student potrafi zdefiniować czym są GMO. Zna metody i cele uzyskiwania GMO z zastosowaniem współczesnych technik inżynierii genetycznej. Potrafi opisać korzyści i zagrożenia wynikające z tworzenia GMO. Zna stosowane molekularne techniki detekcji GMO: PCR, Real time PCR, techniki hybrydyzacyjne, potrafi opisać zasady tych metod, potrafi dobrać metody wykrywania GMO i zinterpretować uzyskane wyniki.Kompetencje:
Student zna korzyści i zagrożenia płynące z tworzenia GMO. Potrafi dobrać odpowiednią metodę detekcji takiego organizmu oraz zaplanować i wykonać odpowiednie doświadczenia.
Wymagania wstępne:
biochemia, biologia molekularnaTreści kształcenia:
Podstawowe narzędzia inżynierii genetycznej stosowane w tworzeniu GMO. Zasady tworzenia i rodzaje organizmów genetycznie modyfikowanych. Techniki detekcji GMO wykorzystaniem metod inżynierii genetycznej. PCR, Real time PCP, hybrydyzacja i zastosowanie sond molekularnych.Literatura:
1. Buchowicz J: Biotechnologia molekularna, Wydawnictwo Naukowe PWN , Warszawa 2009. 2. Zasady analizy genomu, Primrose S.B., WNT, Warszawa 1999. 3. Biologia molekularna, Krótkie wykłady, Turner i wsp., PWN, Warszawa 2000 4. Genomy, Brown T., PWN, Warszawa 2001 5. Genes VIII, Lewin B., Pearson Prentice Hall, NY 2004 6. L. Stryer, Biochemia 7. Artykuły naukowe, dotyczące GMO.Metody oceny:
egzamin pisemny, obecność na wykładachUwagi: