Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ZJS20119f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Aktywne metabolity drobnoustrojówKierunek:
Zarządzanie jakością i analiza żywnościTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Danuta WitkowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student ma ogólną wiedzę o produkcji i funkcji aktywnych metabolitów takich jak enzymy i antybiotyki – zna możliwości ich zastosowania - opisuje procesy regulacji ich syntezy – wskazuje rodzaj hodowli do ich produkcji.
Umiejętności
Student analizuje proces biosyntezy enzymów z udziałem drobnoustrojów - ocenia zdolności drobnoustrojów do produkcji antybiotyków – decyduje o właściwych metodach ich hodowli – dobiera optymalne warunki tych procesów.
Kompetencje:
Student wykazuje zrozumienie procesów syntezy aktywnych metabolitów w przyrodzie – ma świadomość ich pożytecznego i szkodliwego oddziaływania na organizmy żywe.
Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Produkcja, regulacja biosyntezy i zastosowanie takich aktywnych metabolitów drobnoustrojowych, jak enzymy (amylazy, celulazy, ksylanazy, proteinazy, lipazy) oraz antybiotyki (aminoglikozydowych, makrolidów niepolienowych, makrolidów polienowych, tetracyklin).
Literatura:
1.Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993;
2.Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G., Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997;
3.Biotechnologia i chemia antybiotyków, Chmiel A., Grudziński S., PWN 1999;
4.The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002;
5.Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004.
Metody oceny:
egzamin pisemnyUwagi: