ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS20119f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Aktywne metabolity drobnoustrojów
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Danuta Witkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student ma ogólną wiedzę o produkcji i funkcji aktywnych metabolitów takich jak enzymy i antybiotyki – zna możliwości ich zastosowania - opisuje procesy regulacji ich syntezy – wskazuje rodzaj hodowli do ich produkcji. Umiejętności Student analizuje proces biosyntezy enzymów z udziałem drobnoustrojów - ocenia zdolności drobnoustrojów do produkcji antybiotyków – decyduje o właściwych metodach ich hodowli – dobiera optymalne warunki tych procesów.

Kompetencje: Student wykazuje zrozumienie procesów syntezy aktywnych metabolitów w przyrodzie – ma świadomość ich pożytecznego i szkodliwego oddziaływania na organizmy żywe.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Produkcja, regulacja biosyntezy i zastosowanie takich aktywnych metabolitów drobnoustrojowych, jak enzymy (amylazy, celulazy, ksylanazy, proteinazy, lipazy) oraz antybiotyki (aminoglikozydowych, makrolidów niepolienowych, makrolidów polienowych, tetracyklin).

Literatura: 1.Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993; 2.Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G., Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997; 3.Biotechnologia i chemia antybiotyków, Chmiel A., Grudziński S., PWN 1999; 4.The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002; 5.Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004.

Metody oceny: egzamin pisemny

Uwagi: