Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BIS20107o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Podstawy Prowadzenia Działalności GospodarczejKierunek:
BioinformatykaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Andrzej DyszewskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
W1 - ma wiedzę o zakładaniu i planowaniu działalności gospodarczej, funkcjonowaniu i organizowaniu małego przedsiębiorstwa oraz
zarządzaniu jego zasobami[BI2_W17];
W2 - zna zasady tworzenia planu przedsięwzięcia gospodarczego (biznesplanu), metody analizy i oceny jego efektywności, w tym
efektywności inwestycji[BI2_W14];
Umiejętności
U1 - potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać procesy i relacje związane z zarządzaniem małym przedsiębiorstwem, formułuje
własne opinie i proponuje rozwiązania zaistniałych sytuacji[BI2_U12];
U2 - umie samodzielnie stworzyć koncepcję przedsięwzięcia gospodarczego, ma umiejętność wyboru i oceny formy
organizacyjno-prawnej działalności gospodarczej, sposobu opodatkowania działalności i jej finansowania[BI2_U14];
Kompetencje społeczne(postawy)
K1 - potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role[BI2_K02];
K2 - potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy[BI2_K09];
K3 - rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i potrafi inspirować i organizować zdobywanie wiedzy przez inne osoby[BI2_K01];
K4 - ma świadomość ważności zachowania się w sposób odpowiedzialny, profesjonalny i z zachowaniem zasad etyki zawodowej,
również w prowadzeniu biznesu [BI2_K04].Kompetencje:
Wymagania wstępne:
Podstawy ekonomii.Treści kształcenia:
Działalność gospodarcza: procedury formalno-prawne, formy organizacyjno-prawne małych przedsiębiorstw, finansowanie
przedsięwzięć gospodarczych (biznes plan), podatki i opłaty, księgowość firmy, analiza efektywności ekonomicznej, rachunek
ekonomiczny inwestycji, leasing, negocjacje, wzory pism urzędowych, rekrutacja pracowników, wybrane zagadnienia z etyki i etykiety
w biznesie.Literatura:
Literatura
1. Griffin R.W.: Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, Warszawa 2004
2. Stoner J.A.F., Freeman R.E., Gilbert D.R.: Kierowanie, PWE, Warszawa 2001
3. Koźmiński A., Piotrowski W.: Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN Warszawa 2006
4. Brilman J.: Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania, PWE Warszawa 2002Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: student przedstawia (w formie pisemnej) projekt biznesowy przedsięwzięcia gospodarczego (biznes plan) i
dokonuje jego omówienia.Uwagi: