ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BIS20107o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Podstawy Prowadzenia Działalności Gospodarczej
Kierunek: Bioinformatyka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Andrzej Dyszewski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza W1 - ma wiedzę o zakładaniu i planowaniu działalności gospodarczej, funkcjonowaniu i organizowaniu małego przedsiębiorstwa oraz zarządzaniu jego zasobami[BI2_W17]; W2 - zna zasady tworzenia planu przedsięwzięcia gospodarczego (biznesplanu), metody analizy i oceny jego efektywności, w tym efektywności inwestycji[BI2_W14]; Umiejętności U1 - potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać procesy i relacje związane z zarządzaniem małym przedsiębiorstwem, formułuje własne opinie i proponuje rozwiązania zaistniałych sytuacji[BI2_U12]; U2 - umie samodzielnie stworzyć koncepcję przedsięwzięcia gospodarczego, ma umiejętność wyboru i oceny formy organizacyjno-prawnej działalności gospodarczej, sposobu opodatkowania działalności i jej finansowania[BI2_U14]; Kompetencje społeczne(postawy) K1 - potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role[BI2_K02]; K2 - potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy[BI2_K09]; K3 - rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i potrafi inspirować i organizować zdobywanie wiedzy przez inne osoby[BI2_K01]; K4 - ma świadomość ważności zachowania się w sposób odpowiedzialny, profesjonalny i z zachowaniem zasad etyki zawodowej, również w prowadzeniu biznesu [BI2_K04].

Kompetencje:

Wymagania wstępne: Podstawy ekonomii.

Treści kształcenia: Działalność gospodarcza: procedury formalno-prawne, formy organizacyjno-prawne małych przedsiębiorstw, finansowanie przedsięwzięć gospodarczych (biznes plan), podatki i opłaty, księgowość firmy, analiza efektywności ekonomicznej, rachunek ekonomiczny inwestycji, leasing, negocjacje, wzory pism urzędowych, rekrutacja pracowników, wybrane zagadnienia z etyki i etykiety w biznesie.

Literatura: Literatura 1. Griffin R.W.: Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, Warszawa 2004 2. Stoner J.A.F., Freeman R.E., Gilbert D.R.: Kierowanie, PWE, Warszawa 2001 3. Koźmiński A., Piotrowski W.: Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN Warszawa 2006 4. Brilman J.: Nowoczesne koncepcje i metody zarządzania, PWE Warszawa 2002

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: student przedstawia (w formie pisemnej) projekt biznesowy przedsięwzięcia gospodarczego (biznes plan) i dokonuje jego omówienia.

Uwagi: