ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: AGS10043o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Przechowalnictwo i przetwórstwo płodów rolnych
Kierunek: Agrobiznes
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący:
Język: polski
dr hab. Marian Szarycz, dr hab. inż. Adam Figiel, prof. nadzw.

Efekty kształcenia: Wiedza: Posiada podstawową wiedzę na temat podstawowych technologii oraz wybranych metod i odpowiednich urządzeń stosowanych w przetwórstwie rolno-spożywczym AG1_W01 Umiejętności: Potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty w zakresie przechowalnictwa i przetwórstwa surowców roślinnych oraz interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski AG1_U01 Potrafi samodzielnie dokonać wyboru sposobu optymalnego oddziaływania na surowiec w celu otrzymania produktu spożywczego o korzystnych walorach pro-zdrowotnych i sensorycznych przy ograniczonym udziale odpadów AG1_U08 Jest dobrze przygotowany do wykonywania zadań w przetwórstwie rolno-spożywczym zgodnie z zasadami ergonomii i przy zachowaniu norm dotyczących bezpieczeństwa pracy w środowisku rolniczym AG1_U06

Kompetencje: Jest świadom ważności i odpowiedzialności za działania zmierzające do poprawy jakość produktów spożywczych bez negatywnego wpływu na stan otaczającego środowiska naturalnego AG1_K01 Potrafi pracować indywidualnie oraz w grupie, przyjmując w niej różne role. Potrafi kierować zespołem, przyjmując odpowiedzialność za efekty jego pracy AG1_K02

Wymagania wstępne: fizyka, matematyka

Treści kształcenia: Czyszczenie, sortowanie, rozdrabnianie, mieszanie, urządzenia myjące, filtracja, urządzenia transportowe, przenośniki, wilgotne powietrze, suszenie, przepływy, wentylatory, pompy.

Literatura: Strumiłło C. 1983: Podstawy teorii i techniki suszenia. WNT, Warszawa 1983. Glaser R. 1995: Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypt Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E. 1994: Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka. Chwiej M. 1979: Aparatura przemysłu spożywczego. PWN, Warszawa.

Metody oceny: Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach, oceny ze sprawozdań, końcowe zaliczenie ćwiczeń Umiejętności: Ocena wykonania poszczególnych zadań, ocena aktywności na zajęciach, ocena wykonanych projektów Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole

Uwagi: