Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
AGS10043o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Przechowalnictwo i przetwórstwo płodów rolnychKierunek:
AgrobiznesTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Język:
polskidr hab. Marian Szarycz, dr hab. inż. Adam Figiel, prof. nadzw.Efekty kształcenia:
Wiedza:
Posiada podstawową wiedzę na temat podstawowych technologii oraz wybranych metod i odpowiednich urządzeń stosowanych w przetwórstwie rolno-spożywczym AG1_W01
Umiejętności:
Potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty w zakresie przechowalnictwa i przetwórstwa surowców roślinnych oraz interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski AG1_U01
Potrafi samodzielnie dokonać wyboru sposobu optymalnego oddziaływania na surowiec w celu otrzymania produktu spożywczego o korzystnych walorach pro-zdrowotnych i sensorycznych przy ograniczonym udziale odpadów AG1_U08
Jest dobrze przygotowany do wykonywania zadań w przetwórstwie rolno-spożywczym zgodnie z zasadami ergonomii i przy zachowaniu norm dotyczących bezpieczeństwa pracy w środowisku rolniczym AG1_U06
Kompetencje:
Jest świadom ważności i odpowiedzialności za działania zmierzające do poprawy jakość produktów spożywczych bez negatywnego wpływu na stan otaczającego środowiska naturalnego AG1_K01
Potrafi pracować indywidualnie oraz w grupie, przyjmując w niej różne role. Potrafi kierować zespołem, przyjmując odpowiedzialność za efekty jego pracy AG1_K02
Wymagania wstępne:
fizyka, matematykaTreści kształcenia:
Czyszczenie, sortowanie, rozdrabnianie, mieszanie, urządzenia myjące, filtracja, urządzenia transportowe, przenośniki, wilgotne powietrze, suszenie, przepływy, wentylatory, pompy.Literatura:
Strumiłło C. 1983: Podstawy teorii i techniki suszenia. WNT, Warszawa 1983.
Glaser R. 1995: Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypt Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.
Błasiński K., Pyć W., Rzycki E. 1994: Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka.
Chwiej M. 1979: Aparatura przemysłu spożywczego. PWN, Warszawa.
Metody oceny:
Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach, oceny ze sprawozdań, końcowe zaliczenie ćwiczeń
Umiejętności: Ocena wykonania poszczególnych zadań, ocena aktywności na zajęciach, ocena wykonanych projektów
Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole
Uwagi: