Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
AGS10045o16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Standardy jakości płodów rolniczych i ogrodniczychKierunek:
AgrobiznesTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Urszula Prośba-Białczyk, dr hab. Barbara Chrzanowska-Drożdż prof. nadzw., prof. dr hab. Marcin Kozak, dr hab. Władysław Malarz prof. nadJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student posiada wiedzę z zakresu składu chemicznego, wartości energetycznej/paszowej, oddziaływania związków nieżywieniowych oraz jakości surowców roślinnych pochodzących z różnych grup upraw polowych. Wykazuje się znajomością czynników przyrodniczych i agrotechnicznych kształtujących jakość i wartość żywieniową oraz paszową gatunków upraw polowych. Zna standardy jakościowe wybranych płodów rolnych oraz wymogi do tworzenia innowacyjnych produktów AG1_W06, AG1_W07, AG1_W16.
Student ma wiedzę z zakresu wymagań rynku ogrodniczego, ze szczególnym uwzględnieniem jakości handlowej produktów ogrodniczych AG1- W07.
Zna standardy jakości dotyczących kwiatów, warzyw i owoców, sortowania produktów ogrodniczych, opakowań i etykiet stosowanych w obrocie produktami ogrodniczymi AG1_W07
Zna systemy produkcji rolniczej i potrafi ocenić ich wpływ na środowisko i jakość płodów rolnych AG1_W13. Zna założenia zrównoważonego rozwoju i warunki otrzymania certyfikatów jakości GlobalGap, HACCP AG1_W15. Zna zasady przygotowania sprawozdań i prezentacji AG1_W17
Umiejętności:
Student potrafi dokonać podstawowej oceny jakościowej surowca roślinnego, na podstawie jego składu chemicznego. Ma opanowane umiejętności w zakresie oznaczania zawartości suchej masy, skrobi, białka ogółem, tłuszczu surowego, włókna surowego oraz popiołu surowego w materiale roślinnym. Student potrafi dokonać oceny jakości warzyw i owoców dostępnych na rynku polskim, zdobywa umiejętność przygotowania produktów do obrotu zgodnie z wymaganymi standardami, zna procedury zapewnienia zdrowej żywności zgodnie z wymaganymi przez odbiorców certyfikatami dobrej praktyki produkcyjnej, dobrej praktyki higienicznej AG1_U07, AG1_U06. Potrafi przygotować sprawozdanie i prezentacji na temat funkcjonowania punktów sprzedaży hurtowej i detalicznej oraz jakości oferowanych na nich produktów ogrodniczych AG1_U10, AG1_U11, AG_U12
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student rozumie rolę czynników przyrodniczych i agrotechnicznych w kształtowaniu jakości surowców pochodzenia roślinnego. Ma świadomość możliwości i barier w wykorzystaniu surowców roślinnych pochodzących z upraw polowych jako źródeł pokarmu/paszy dla człowieka/zwierząt.
Student wykazuje zrozumienie dla potrzeby oceny i kontroli rynkowej produktów ogrodniczych zgodnych z wymogami bezpieczeństwa konsumentów. AG1_K03, AG1_K04
Potrafi pracować twórczo w zespole na różnych etapach łańcucha produkcyjno-handlowego AG1_K01
Potrafi analizować, przebieg procesu produkcji ogrodniczej i ma świadomość odpowiedzialności za jakość uzyskanego produktu AG1_K04
Wymagania wstępne:
Technologie produkcji roślinnej.Treści kształcenia:
Wielokierunkowe możliwości wykorzystania surowców roślinnych na cele żywieniowe, paszowe i przemysłowe. Czynniki przyrodnicze i agrotechniczne kształtujące cechy jakościowe surowców roślinnych pochodzących z różnych grup upraw. Znaczenie składu chemicznego jako czynnika kształtującego jakość surowców roślinnych (wymagania kontraktacyjne, wymagania rynku). Swoiste cechy fizyko-chemiczne wybranych gatunków roślin upraw polowych.
Wymagania rynku, Standardy i ocena jakości owoców i warzyw, produkowanych do bezpośredniego spożycia. Certyfikaty produkcji. Sortowanie produktów ogrodniczych, opakowania w ogrodnictwie, prezentacja towaru
Literatura:
Świetlikowska K. (red.). 2010. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wydanie II uzupełnione, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, ss. 380.
Zawadzki W. (red.). 2008. Fizjologiczne podstawy żwienia zwierząt. Wydawnictwo Uniwerstetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ss. 468.
Jasńska Z., Kotecki A. (red.). 2003. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. II. Poprawione i uzupełnione, T. 1 i 2, Wydawnictwo Uniwerstetu Przyrodniczego we Wrocławiu,ss. 1202.
Biernat J. (red.). 2009. Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu człowieka. Wydawnictwo Uniwerstetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ss. 156.
Kołżyn-Krajewska D., Sikora T. Towaroznawstwo żywności, SiP Warszawa, 1998
Broszura interpretacyjna do standardów jakości handlowej owoców i warzyw, Min.Rol.i Rozwoju Wsi
Cichoń Z. Nowoczesne opakowalnictwo żywności, ZNiO,Wrocław, 1996
Chmiel H. Uprawa roślin ozdobnych, PWRiL Warszawa, 2000
Czekalski M. Ogólna uprawa roślin ozdobnych, Wyd. AR Wrocław, 1999
Łukaszewska A., Skutnik E. Przewodnik florysty. Materiał roślinny, akcesoria, kompozycje, przedłużanie trwałości, Wyd. SGGW Warszawa, 2003
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy:
- zaliczenie pisemne treści wykładów, prezentacja multimedialna oceny punktów sprzedaży owoców i warzyw, sprawozdanie z pobytu na giełdzie
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: na ćwiczeniach – zaliczenie sprawozdania, umiejętność wnikliwej, szerokiej oceny oferty, jakości i prezentacji produktów ogrodniczych w różnych punktach dystrybucji: rynki hurtowe, sprzedaż detaliczna
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach
Uwagi: