Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ICSS10234f16Rok / Semestr:
2016/2017 letniNazwa:
Mikrobiologiczne zagrożenia bezpieczeństwa żywnościKierunek:
Inżynieria BezpieczeństwaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab.inż. Adam Malicki, prof. nadz.Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student posiada wiedzę dotyczącą mikrobiologicznych zagrożeń bezpieczeństwa żywności, przyczyn ich powstawania oraz podstawowych prawnych regulacji wydanych w celu jej zapewnienia. Zna czynniki etiologiczne chorób przenoszonych przez żywność, ich właściwości oraz możliwości przeciwdziałania ich przenikaniu do łańcucha żywnościowego człowieka.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student potrafi wykonać badanie żywności, przeprowadzić analizę zagrożeń oraz dokonać ocenę stanu sanitarnego w zakładach spożywczych,
potrafi określić wymagania higiczne obowiązujące w zakładach spożywczych.
Wymagania wstępne:
mikrobiologia, epidemiologiaTreści kształcenia:
podstawowe zagadnienia dotyczące czynników zagrożeń zdrowia związanych z konsumpcją żywności, ich dróg przenikania do produktów żywności na przestrzeni całego łańcucha produkcji, działania prewencyjne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności /dobra praktyka produkcyjna i higieniczna w zakładach przetwórczych, techniczne metody eliminacji zagrożeń/
Literatura:
Molenda J.: Zarys mikrobiologii żywności. Wyd. AR Wrocław; 2003.
Zaremba M., Borowski J. Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa 1997.
Mikotoksyny i grzyby pleśniowe. Zagrożenia dla ludzi i zwierząt, Grajewski J., Wyd. Uniwersytetu. Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz, 2006
Mc Elhaton A., Marshall R.J.: Food Safety, A practical and case study approach, Springer Science + Business Media 2007.
Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeń po semestrze (w każdym semestrze dwa sprawdziany pisemne),
egzamin – testowy, wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi
Uwagi:
Przedmiot do wyboru-Blok C