Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSN10348f16Rok / Semestr:
2016/2017 zimowyNazwa:
Podstawy agrobiznesuKierunek:
RolnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
9 / 18 / 0Prowadzący:
dr inż. Danuta GonetJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabył wiedzę z zakresu: roli rolnictwa w gospodarce żywnościowej, uwarunkowań działalności rolniczej, sił wytwórczych, technik wytwórczych, efektywności gospodarowania oraz procedur ubiegania się o środki pomocowe dla rozwoju rolnictwa.
Umiejętności:
Student potrafi ocenić uwarunkowania prawne i ekonomiczne działalności w rolnictwie. Opracowuje wnioski w zakresie dopłat i pozyskiwania środków finansowych dla rolnictwa i wsi.Kompetencje:
Student docenia znaczenie rolnictwa w gospodarce żywnościowej. Potrafi pracować w zespołach opracowujących wnioski dotyczące środków pomocowych z Programu Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich. Rozumie wzajemne zależności zachodzące w otoczeniu rolnictwa. Wymagania wstępne:
Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwemTreści kształcenia:
Potrzeby żywnościowe na tle spożycia materialnego. Definicja żywności i jej rodzaje. Bezpieczeństwo żywnościowe i rola państwa w jego realizacji. Dywagacje dotyczące pojęcia gospodarki żywnościowej i agrobiznesu. Otoczenie instytucjonalne agrobiznesu. Działy i gałęzie gospodarki narodowej uczestniczące w wytwarzaniu żywności. Charakterystyka poszczególnych elementów składowych agrobiznesu. Zaopatrzenie gospodarstw rolniczych oraz przemysłu przetwórczego surowców rolniczych w środki oraz usługi niezbędne do produkcji. Cechy szczególne produkcji rolnej. Intensywność rolnictwa. Czynniki produkcji – ziemia, praca, kapitał. Funkcja produkcji w rolnictwie i zasada racjonalnego gospodarowania. Zjawisko substytucji w rolnictwie. Techniki wytwarzania w rolnictwie. Produkcja i nakłady – definicje i sposoby obliczania. Charakterystyka przetwórstwa i obrotu produktów powstałych z surowców rolniczych. Surowce zużywane w przemyśle przetwórczym i pojęcie bazy surowcowej. Powiązania integracyjne w gospodarce żywnościowej i ich wpływ na rolnictwo. Charakterystyka wybranych rynków rolnych.
Literatura:
1. Kapusta F. – Teoria agrobiznesu. Skrypt AE, Wrocław 2008.
2. Kapusta F. – Agrobiznes. Wyd. Difin, Warszawa 2008.
3. Woś A. – Agrobiznes, t. 1 i 2, Warszawa 1996.
4. Fereniec J. – Ekonomika i organizacja rolnictwa, Key Text, Warszawa 1999.
5. Encyklopedia biznesu. Warszawa 1995.
6. Encyklopedia agrobiznesu. Warszawa 1999.
7. Wydawnictwa okolicznościowe przedstawiające zmiany w rolnictwie.
8. Wydawnictwa IERiGŻ: Raporty, studia i inne.
9. Czasopisma: Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, Roczniki Nauk Rolniczych - Seria G,
Wieś i Rolnictwo.
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie treści wykładów oraz oceny z 2 kolokwiów,
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: zaliczenie projektów, prezentacja multimedialna wniosków,
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: umiejętność pracy w małych zespołach, udział w dyskusjach na zajęciach
Uwagi: