Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10150f17Rok / Semestr:
2017/2018 zimowyNazwa:
Technologia mleczarstwaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Józefa ChrzanowskaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po ukończeniu kursu zna skład chemiczny i właściwości fizyczne surowca mleczarskiego, wie jakimi metodami można go utrwalić, potrafi opisać proces produkcji głównych przetworów mleczarskich, zna skład i wymagania jakościowe względem wytworzonych produktów mleczarskich (napojów fermentowanych, koncentratów mlecznych, masła i serów); wie jakie produkty uboczne powstają podczas procesów przetwarzania mleka.
Umiejętności:
Student umie oznaczyć podstawowy skład chemiczny mleka surowego i jego właściwości fizyczne, potrafi ocenić jakość mleka i jego przydatność do przetwórstwa, dokonuje obliczeń związanych z normalizacją mleka do poszczególnych działów przetwórczych, umie wykonać oznaczenia podstawowego składu chemicznego produktów mleczarskich, umie zaprojektować proces technologiczny produkcji określonego produktu mleczarskiego.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne:
Student wykazuje dbałość o sprzęt laboratoryjny i przestrzega procedur, ma świadomość odpowiedzialności za rzetelność wykonywanych analiz produktów żywnościowych dla bezpieczeństwa konsumentów, potrafi pracować w grupie i postępuje zgodnie z zasadami etyki. Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia, ogólna technologia żywnościTreści kształcenia:
Charakterystyka właściwości fizykochemicznych mleka. Mikrobiologia mleka i higiena jego produkcji. Termiczne metody utrwalania mleka (pasteryzacja, sterylizacja, proces UHT). Główne kierunki przetwarzania mleka (produkty fermentowane, koncentraty mleczne płynne i suche, masło i sery: twarogowe, podpuszczkowe i topione). Produkty uboczne w przemyśle mleczarskim. Literatura:
1. Zarys chemii i technologii mleczarstwa, Pijanowski E., PWN 1988; 2. Mleczarstwo - Zagadnienia wybrane Ziajka S., UWM Olsztyn 1997, 2008; 3. Milk and milk products, Varnam A.H., Sutherland J.P., Chapman and Hall, London 1992.
Metody oceny:
Aktywność na zajęciach, zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych, zaliczenie kolokwiów oraz egzaminu pisemnego.Uwagi: