ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00116o17
Rok / Semestr: 2017/2018 letni
Nazwa: Technologie w produkcji zwierzęcej
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Anna Rząsa, prof. UPWr
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student po zakończeniu kursu rozumie specyfikę organizacji wielkostadnej produkcji zwierzęcej, umie przygotować obrót stada i zna zasady tworzenia grup technologicznych, umie wybrać i zaproponować rytm produkcji dla danego obiektu z uwzględnieniem wielkości stada i ilości pomieszczeń, potrafi ocenić zastosowaną technologię utrzymania zwierząt i zaproponować ewentualne zmiany.

Kompetencje: Poznanie specyfiki produkcji wielkotowarowej pozwala znaleźć i rozpoznać ewentualne nieprawidłowości warunkujące obniżenie wyników produkcyjnych i zdrowotności stada. Po zakończonym kursie student może współpracować z właścicielem zwierząt/hodowcą w procesie doskonalenia technologii produkcji i poprawy mikrobizmu środowiska fermowego.

Wymagania wstępne: Chów i hodowla zwierząt, etologia, żywienie zwierząt i paszoznawstwo, higiena zwierząt

Treści kształcenia: Przedstawienie specyfiki produkcji wielkotowarowej. Zasady funkcjonowania specjalistycznych ferm różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Przegląd różnych technologii utrzymania zwierząt. Sposoby oceny efektów zastosowanych technologii i przedstawienie propozycji nowych rozwiązań modernizacyjnych w istniejących obiektach. Omówienie organizacji produkcji zwierzęcej w gospodarstwie, przygotowanie obrotu stada i planowanie wielkości struktury stada.

Literatura: Grodzki H.: Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW Grudniewska B.: Hodowla i użytkowanie świń Jarka S.: Projekt gospodarczego urządzenia gospodarstwa rolniczego. SGGW 2004 Kołacz R., Dobrzański Z.: Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, AR Wrocław 2006 Litwińczuk Z., Szulc T.: Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL 2005 Czasopisma: Hoduj z głową (bydło, świnie), Trzoda Chlewna, Hodowca bydła, Hodowca Trzody chlewnej, Drobiarstwo Polskie, Top Agrar

Metody oceny: Zaliczenie na podstawie obecności na wykładach i ćwiczeniach, przygotowanych referatów i projektów (zaliczenie 60% wymaganych punktów na ocenę bdb)

Uwagi: