Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00122o17Rok / Semestr:
2017/2018 zimowyNazwa:
Ekonomika weterynaryjnaKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 15 / 0Prowadzący:
dr n. wet. Robert KarczmarczykJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Celem przedmiotu jest dostarczenie studentowi wiedzy o pojęciach ekonomicznych funkcjonujących w warunkach wolnej konkurencji. Zaznajomienie studenta z podstawowymi prawami wolnego rynku, a w szczególności rynku usług lekarsko-weterynaryjnych. Zapoznanie studenta z podstawowymi prawami podazy i popytu.
Student uzyskuje wiedzę i umiejętności w zakresie dokonywania oceny ekonomicznej działalności lekarsko-weterynaryjnej. Zna różnice wynikające z różnych form wykonywania zawodu.
Kompetencje:
Student potrafi dokonać kategoryzacji i oceny prowadzonej działalności lekarsko-weterynaryjnej.
Nabywa umiejętności do samodzielnego analizowania podstawowych wskaźników ekonomicznych mających zastosowanie w ocenie ekonomicznej działalności gospodarczej. Nabywa umiejętności oceny zjawisk stanu zdrowia zwierząt w ujęciu ekonomicznym z rozróżnienie zwierząt towarzyszących oraz zwierząt produkcyjnych.
Wymagania wstępne:
Brak.Treści kształcenia:
Dochód narodowy, produkt narodowy brutto, równowaga rynkowa, budżet państwa, rola państwa w gospodarce, popyt, krzywa popytu, podaż i czynniki ją kształtujące, popyt i podaż usług lekarsko-weterynaryjnych, klasyfikacja, koszty stałe i zmienne, koszty pośrednie i bezpośrednie, bieżąca analiza i kontrola kosztów, choroba w ujęciu ekonomicznym, koszty zdrowia zwierząt, koszty terapii, koszt usług w procesie produkcji, zapobieganie chorobom w ujęciu ekonomicznymLiteratura:
„Podstawy ekonomii” red. Roman Milewski PWN 2002
„Ekonomia od podstaw” Lester Thrulow, Robert C. Heilbroner, wyd. Helion, 2005
„Współczesna ekonomika usług”, red. Stanisław Flejterski, PWN 2005
Metody oceny:
Zaliczenie w formie pisemnej. Uwagi: