Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20196o17Rok / Semestr:
2017/2018 zimowyNazwa:
Laboratorium specjalizacyjne IIKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 75 / 0Prowadzący:
Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna wyposażenie laboratorium specjalistycznego; zna specyfikę i zasady bezpiecznej pracy w tym laboratorium; zna zasady metod stosowanych w badaniach z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka
Umiejętności
Student potrafi korzystać ze specjalistycznego sprzętu i aparatury; przestrzega zasad BHP; umie dobrać i właściwie postępować z materiałem biologicznym wykorzystywanym w badaniach; umie dobrać odczynniki i metodę syntezy chemicznej; potrafi właściwie planować eksperymenty
Kompetencje:
Kompetencje społeczne ( postawy )
Wykazuje aktywną postawę i kreatywność w podejściu do podejmowanych badań; jest świadomy odpowiedzialności za powierzony sprzęt i realizowane zadania
Wymagania wstępne:
wiedza z zakresu biologii i chemii na poziomie studiów I stopniaTreści kształcenia:
Zasady BHP obowiązujące w laboratorium specjalistycznym. Zasady działania i obsługa specjalistycznej aparatury laboratoryjnej. Metodyka badań prowadzonych w laboratorium specjalistycznym. Literatura:
Metody oceny:
ocena sposobu i dokładności wykonania analiz, raporty z wykonanych analizUwagi: