ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10132o17
Rok / Semestr: 2017/2018 zimowy
Nazwa: Chemia żywności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Witold Gładkowski
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna skład chemiczny produktów żywnościowych, charakteryzuje budowę i właściwości podstawowych składników żywności, opisuje i objaśnia interakcje między poszczególnymi składnikami żywności, tłumaczy wpływ przemian zachodzących w żywności na jej jakość, identyfikuje zagrożenia chemiczne w procesie produkcji i przechowywania żywności, zna podstawowe dodatki do żywności i ich funkcje, zna podstawy fizykochemiczne technik stosowanych do izolowania związków z żywności. Umiejętności: Student wykorzystuje podstawowe operacje fizykochemiczne do izolowania wybranych składników żywności, dokonuje wstępnych analiz czystości izolowanych substancji metodami chromatografii cienkowarstwowej.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student jest świadomy zagrożeń wynikających z obecności określonych substancji w żywności, rozumie i unika zagrożeń związanych z pracą w laboratorium chemicznym, pracuje w sposób bezpieczny dla siebie i innych użytkowników laboratorium, współpracuje w zespole, dba o czystość w laboratorium, pracuje w sposób sumienny i uczciwy.

Wymagania wstępne: chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organiczna

Treści kształcenia: Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd., ich wzajemne oddziaływania i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności, wybrane dodatki funkcjonalne do żywności.

Literatura: 1. Chemia żywności 1,2,3 red. Z.Sikorski, WNT 2007. 2. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności red. Z. Sikorski, WNT 1996. 3. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności red. Z. Sikorski, WNT 2002. 4. Food Chemistry, H.-D.Belitz, W.Grosch, Springer-Verlag, 2004. 5. Chemical and Functional Properties of Food Components, red. Z.Sikorski, Taylor and Francis Group, 2007. 6. Food Chemistry, R. Fennema, Marcel Dekker, Inc. 1996.

Metody oceny: egzamin pisemny, odpowiedź ustna w trakcie wykonywania ćwiczeń, całościowe kolokwium pisemne, obserwacja pracy i zachowań studenta podczas pracy w laboratorium, sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych

Uwagi: Ćwiczenia realizowane są w formie bloku – 6 tygodni po 5 godzin