Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10200o17Rok / Semestr:
2017/2018 zimowyNazwa:
Biotechnologia żywnościKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 24 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Maria WojtatowiczJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student wyróżnia obszary biotechnologii i zna zakres działania biotechnologii żywności – definiuje podstawowe terminy i zjawiska biotechnologiczne – zna podstawy prowadzenia bioprocesów oraz istotę procedur izolacji, selekcji, doskonalenia i przechowywania szczepów przemysłowych – opisuje przykładowe biotechnologie drobnoustrojowe i enzymatyczne – zna metody produkcji fermentowanej żywności, zaangażowane drobnoustroje i ich funkcje – identyfikuje i opisuje biotechnologiczne
metody utylizacji produktów odpadowych przemysłu spożywczego.
Umiejętności:
Student zna wyposażenie laboratorium biotechnologicznego – wykorzystuje biokatalizatory w formie komórek wolnych i immobilizowanych – ma opanowane podstawowe metody pomiaru biomasy – potrafi przeprowadzić i opisać proces fermentacji, biosyntezy i biokatalizy enzymatycznej.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne postawy):
Wykazuje lepsze zrozumienie zjawisk biologicznych zachodzących podczas przetwarzania surowców i produktów spożywczych i wykorzystuje tę wiedzę przy projektowania nowych produktów i technologii – potrafi pracować w zespole – jest zdolny do opracowania otrzymanych w laboratorium wyników i ich zaprezentowania.
Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności Treści kształcenia:
Drobnoustroje przemysłowe: pozyskiwanie, doskonalenie i przechowalnictwo szczepów. Bioreaktory, techniki hodowlane i operacje jednostkowe w biotechnologiach przemysłowych. Zarys wybranych procesów biosyntezy dodatków konsumpcyjnych (aminokwasy, kwasy organiczne, polisacharydy, barwniki) i procesów enzymatycznej modyfikacji składników żywności. Mikrobiologiczne i technologiczne aspekty produkcji fermentowanej żywności. Biotechnologiczne zagospodarowanie
produktów ubocznych przemysłu spożywczego.
Literatura:
1. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN 1998;
2. Biotechnologia żywności, Red. Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa 2001; 3. Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008; 4. Fundamental food microbiology, B. Ray & A. Bhunia, CRC Press, Boca Raton-London-New York, 2008; 5. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T.W.& Reed G., Acad. Press INC 1993; 6.Biotechnologia ścieków przemysłowych. Red. Mikach K., Wyd. Politechniki Śląskiej, Gliwice 2000.
Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemnyUwagi:
Prowadzący wykłady: prof. dr hab. Maria Wojtatowicz, prof.dr hab.Waldemar Rymowicz,
dr hab. Anna Rodziewicz, prof.nadzw.