Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00271o17Rok / Semestr:
2017/2018 zimowyNazwa:
Prawo sanitarno-żywnościowe Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr Krystyna MorzykJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy:
Student po zakończonym kursie:
a) – identyfikuje źródła unijnego i krajowego prawa żywnościowego
b) – opisuje zadnia i kompetencje organów administracji weterynaryjnej
c) – proponuje i planuje decyzje administracyjne w zakresie oceny mięsa
d) – planuje kontrole podmiotów gospodarczych branży spożywczej podległych administracji weterynaryjnej
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności:
Student po zakończonym kursie:
a) szacuje i określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikające z nieprzestrzegania prawa żywnościowego
b) samodzielnie realizuje w kontrole sanitarne z zakładzie przemysłu spożywczego
c) szacuje i określa zagrożenia dla produktu spożywczego, jakie wynikające z nieprzestrzegania prawa żywnościowego
Kompetencje:
a)Określa zasady i podstawy prawne współpracy Inspekcji Weterynaryjnej z Państwową Inspekcją Sanitarną z w celu ochrony zdrowia publicznego
b)Podejmuje decyzje wynikające ze stosowania prawa żywnościowego
Wymagania wstępne:
Podstawowe informacje na temat wiedzy o społeczeństwie na poziomie liceum ogólnokształcącego. Treści kształcenia:
Studenci poznają klasyfikację i budowę aktów prawnych prawa Unii Europejskiej i krajowego, organy publikacyjne, zasady promulgowania aktów prawnych, podstawowe pojęcia prawa tj. norma prawna, klasyfikacja norm prawnych, decyzja administracyjna i zasady postępowania odwoławczego. W trakcie zajęć studenci poznają treść aktów prawa krajowego regulujących zasady i struktury inspekcji realizujących nadzór nad produkcją, przetwórstwem, dystrybucją i wprowadzaniem do obrotu żywności pochodzenia zwierzęcego. Analizowane są treści aktów prawnych krajowego i unijnego porządku prawnego w zakresie weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego w obszarze zagrożeń mających źródło w żywności pochodzenia zwierzęcego. Studenci poznają prawa i obowiązki lekarzy weterynarii wykonujący zadania w nadzorze na żywnością wynikające z regulacji prawnych. Literatura:
1. Zasoby prawa krajowego: http://isip.sejm.gov.pl, http://dziennikustaw.gov.pl, http://www.rcl.gov.pl
2. Zasoby prawa unijnego: . http://eur-lex.europa.eu, http://ec.europa.eu/index_en.htm
Metody oceny:
Egzamin końcowy w formie pisemnej - wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.Uwagi: