ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS10039o10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Chemia organiczna
Kierunek: Biologia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu tego kursu potrafi posługiwać się podstawowymi operacjami wykorzystywanymi w laboratorium chemii organicznej (destylacja, ekstrakcja, krystalizacja, chromatografia). Jest w stanie samodzielnie oznaczyć podstawowe stałe fizykochemiczne (temperatura topnienia, temperatura wrzenia, współczynnik załamania światła) związku chemicznego. Ponadto na podstawie reakcji charakterystycznych oraz danych spektroskopowych (NMR, IR, UV) umie dokonać samodzielnej identyfikacji nieznanego związku organicznego.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia przewidywanie zachowania się związków organicznych wobec powszechnie znanych reagentów chemicznych. Uzyskane wiadomości pozwalają ustalać struktury nowych związków izolowanych cz surowców naturalnych jak również produktów syntez chemicznych i przekształceń mikrobiologicznych.

Wymagania wstępne: chemia ogólna i nieorganiczna

Treści kształcenia: Nomenklatura, właściwości i reakcje alifatycznych, aromatycznych i heterocyklicznych związków zawierających typowe grupy funkcyjne. Budowa przestrzenna i elektronowa tych grup połączeń. Reakcje charakterystyczne dla poszczególnych grup związków organicznych. Mechanizmy reakcji związków organicznych. Wstęp do chemii głównych grup biomolekuł: węglowodanów, aminokwasów, peptydów, nukelotydów i kwasów nukleinowych. Metody spektroskopowe i ich zastosowanie do ustalania struktury związków organicznych.

Literatura: 1. Chemia organiczna, Mastalerz P., PWN, 1996 2. Chemia organiczna, Wawrzeńczyk C., Wyd. AR, 2001 3. John McMurry, Chemia organiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005.

Metody oceny: egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: