ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS10139f10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Fizjologia żywienia
Kierunek: Biologia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Dorota Jamroz
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zdobywa podstawową wiedzę z zakresu wybranych zagadnień fizjologii żywienia zwierząt i człowieka, nabywa wiedzę i umiejętności pracy w szkolnictwie, jest przygotowany do zrozumienia przedmiotu „odżywianie się różnych gatunków zwierząt i człowieka”

Kompetencje: Przedmiot stanowi podstawę do rozszerzenia wiedzy z zakresu ekotrofologii – odżywiania różnych gatunków zwierząt i człowieka

Wymagania wstępne: Anatomia, Biochemia

Treści kształcenia: Przedmiot obejmuje zagadnienia dotyczące morfologii i funkcji układu pokarmowego, wydzielania enzymów endogennych, strawności, absorpcji i wykorzystania składników pokarmowych oraz chorób metabolicznych u ludzi i zwierząt. Wszystkie zagadnienia będą prezentowane na podstawie wiedzy z zakresu anatomii i biochemii.

Literatura: Loeffler K.: Anatomy and physiology of domestic animals. PZWL, Warszawa,2002; Schmidt K., Nielsen K.: Animal Physiology. Adaptation to the Environment, PWN, Warszawa,1992; Szostak B.: The fundamentals of anatomy and physiology of animals. Wyd. AR Lublin,2001

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin; zasób wiedzy do zaliczenia 70%.

Uwagi: