Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20280f17Rok / Semestr:
2017/2018 letniNazwa:
Składniki bioaktywne w żywności funkcjonalnej i nutraceutykachKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Anna Sokół-ŁętowskaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po zakończeniu kursu ma wiedzę na temat związków biologicznie czynnych stosowanych w produkcji żywności funkcjonalnej i nutraceutyków. Student zna właściwości tych związków i ich wpływ na organizm oraz zna dostępne na rynku nutraceutyki i żywność funkcjonalną.
Umiejętności:
Student potrafi scharakteryzować różnice pomiędzy żywnością funkcjonalną, nutraceutykami a żywnością tradycyjną. Potrafi wskazać związki bioaktywne znajdujące się żywności funkcjonalnej i nutraceutykach.
Kompetencje:
Student wykazuje zrozumienie potrzeby spożywania żywności o wysokiej zawartości związków bioaktywnych. Jest świadomy znaczenia związków biologicznie czynnych występujacych w żywności funkcjonalnej i nutraceutykach dla organizmu. Wymagania wstępne:
Biochemia, technologia ogólna, technologie specjalizacyjneTreści kształcenia:
Żywność funkcjonalna i nutraceutyki (definicje, klasyfikacja). Związki bioaktywne zawarte w żywności funkcjonalnej (związki polifenolowe, inulina, sterole i stanole, kwasy omega 3, 6, 9, tokoferole i tocotrienole, witaminy, probiotyki i prebiotyki).Rozwiązania technologiczne w produkcji żywności funkcjonalnej i nutraceutyków. Przegląd dostępnej na rynku żywności funkcjonalnej i nutraceutyków.Literatura:
1. Świderski F., Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, WNT, Warszawa 1999; 2. Fiedurek J. Rola żywności i żywienia w profilaktyce i terapii chorób człowieka. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin 2007; 3. Sikorski Z.E., Skład, przemiany i właściwości żywności, WNT, Warszawa 2000; 4. Gibson G.W., Williams C.M. Functional foods. Concept to product. CRC Press, Boca Raton, USA, 2000. Metody oceny:
Egzamin pisemnyUwagi: