Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00149o17Rok / Semestr:
2017/2018 letniNazwa:
Bezpieczeństwo paszKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
10Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
10 / 20 / 0Prowadzący:
dr hab. Jarosław Bystroń, prof. UPWrJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student posiada znajomość procesów technologicznych związanych z produkcją pasz, potrafi określić wymagania higieniczne obowiązujące w zakładach wytwarzających pasze, zna przepisy prawa dotyczące weterynaryjnego nadzoru nad produkcją pasz. Kompetencje:
Student posiada wiedzę z zakresu produkcji pasz oraz weterynaryjnego prawa paszowego umożliwiającą przeprowadzenie oceny stanu sanitarno-weterynaryjnego podmiotów wytwarzających pasze.Wymagania wstępne:
prawo sanitarno-weterynaryjne, higiena żywności pochodzenia zwierzęcego Treści kształcenia:
Technologia produkcji pasz, utylizacja ubocznych produktów zwierzęcych, mikrobiologiczne i chemiczne zagrożenia w produkcji pasz, identyfikacja obcogatunkowych białek w paszach, prawo paszowe, nadzór i ocena sanitarno-weterynaryjna wytwórni pasz.
Literatura:
1.Kwiatek K.: „Bezpieczeństwo pasz dla bezpieczeństwa żywności” Puławy 2007;
2.„Weterynaryjna higiena pasz – wpływ mikotoksyn na funkcje przewodu pokarmowego” – monografia, materiały konferencyjne, Olsztyn, 2011;
3.Strony internetowe prezentujące aktualne przepisy prawa paszowego: eur-lex.europa.eu ; www.wetgiw.gov.plMetody oceny:
egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.Uwagi: