Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSS10041o17Rok / Semestr:
2017/2018 letniNazwa:
GleboznawstwoKierunek:
RolnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
Dr hab. Adam Bogacz, prof. nadzw. UP; Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Ma podstawową wiedzę o procesach i przemianach chemicznych biochemicznych zachodzących w glebie. Ma ogólną wiedzę o procesach fizycznych zachodzących w glebie, niezbędnych do zrozumienia zjawisk występujących w produkcji rolniczej i otoczeniu. Zna budowę gleb, jej systematykę i kryteria klasyfikacji gleb, oraz ich wpływ na plonowanie roślin.
Umiejętności: Potrafi wykonać i rozwiązać proste zadania badawcze i projekty pod kierunkiem opiekuna naukowego.
Potrafi dokonać analizy czynników wpływających na produkcję rolniczą i jej jakość oraz stan środowiska naturalnego. Umie podejmować działania w celu rozwiązania zaistniałych problemów zawodowych, oraz ma świadomość samokształcenia i podnoszenia kompetencji zawodowych.Kompetencje:
Kompetencje społeczne: Jest odpowiedzialny za pracę własną i zespołową, potrafi współpracować w grupie. Ma świadomość etyki zawodowej oraz profesjonalnego wykonywania swego zawodu. Ma świadomość wagi i odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej i stan środowiska przyrodniczego. Ma świadomość ryzyka produkcji roślinnej i jej wpływ na środowisko naturalne. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt.
Wymagania wstępne:
Fzyka, chemia.Treści kształcenia:
Skały i minerały, czynniki glebotwórcze, procesy glebowe, morfologia profilu glebowego, właściwości fizyczne gleb (podstawowe oraz wodne, termiczne), faza gazowa gleb, rodzaje wody glebowej, krzywa pF, koloidy glebowe, budowa i znaczenie próchnicy glebowej, właściwości chemiczne gleb, pH, zasolenie, buforowość, potencjał redox, najważniejsze makro i mikroelement glebowe, procesy biologiczne gleb, żyzność i produktywność gleb, erozja gleb, systematyka gleb, ocena wartosci użytkowej gleb, kartografia gleb. Literatura:
1. Uggla H. Gleboznawstwo rolnicze. Wyd. PWN 1979, 320s.
2. Bednarek R., Dziadowiec H., Pokojska U., Prusinkiewicz Z. Badania ekologiczno-gleboznawcze. Wyd. PWN 2000, 300s.
3. Zawadzki S. Gleboznawstwo, PWRiL 2009, 560s.
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena w terenie. Prace domowe w postaci sprawozdań,
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach.Uwagi: