ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00066o17
Rok / Semestr: 2017/2018 letni
Nazwa: Higiena mleka
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 8
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Krystyna Morzyk
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Po zakończeniu zajęć z przedmiotu studenci posiadają wiedzę o procesach technologicznych związanych z higieną pozyskiwania mleka oraz produkcją przetworów mlecznych. Studenci znają podstawowe metody badania mleka i jego przetworów oraz problemy dotyczące zagrożeń zdrowotnych związanych z tymi produktami.

Kompetencje: Po ukończeniu przedmiotu student potrafi wykonać oceną mleka i przetworów mlecznych.

Wymagania wstępne: Fizjologia zwierząt, biochemia, hodowla i genetyka.

Treści kształcenia: Diagnostyka mikrobiologiczna i chemiczna mleka, określanie jego składu oraz wykrywanie zafałszowań, higiena pozyskiwnaia mleka, postępowania z mlekiem w trakcie odbioru i przyjęcia przez zakłady mleczarskie.

Literatura: Ziajka S. 1997. Mleczarstwo, zagadnienia wybrane. ART., Olsztyn; Dzwolak W., Ziajka S., Chmura S., Baranowska M. 2000. Produkcja mlecznych napojów fermentowanych. Oficyna Wydawnicza “Hoża”, Warszawa; Dzwolak W., Ziajka S. 1998. Produkcja mlecznych deserów mrożonych. Oficyna Wydawnicza “Hoża”, Warszawa.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń i zajęć laboratoryjnych, egzamin końcowy w formie pisemnej lub ustnej - wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.

Uwagi: