Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00118o17Rok / Semestr:
2017/2018 letniNazwa:
AgronomiaKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Piotr SobkowiczJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Wprowadzenie do polowej produkcji roślinnej.
Student uzyskuje wiedzę na temat warunków siedliskowych w jakich odbywa się polowa produkcja roślinna, poznaje różnice między eko- a agroekosystemem; otrzymuje informacje na temat technologii uprawy najważniejszych roślin rolniczych, zasad nawożenia i ochrony roślin oraz współczesnych systemów gospodarowania w rolnictwie. Po ukończonym kursie student posiada podstawową wiedzę, w jaki sposób powinna być prowadzona produkcja roślin rolniczych w systemie zrównoważonego rolnictwa.Kompetencje:
Student potrafi ocenić warunki siedliskowe gospodarstwa rolniczego, w którym odbywa się produkcja roślinna i dobrać do nich właściwe rośliny uprawne. Potrafi on podjąć właściwe decyzje dotyczące uprawy roli, nawożenia i ochrony roślin. Jest świadomy ograniczeń w gospodarowaniu na gruntach ornych związanych z ochroną środowiska.Wymagania wstępne:
biologiaTreści kształcenia:
Specyfika polowej produkcji roślinnej, idea zrównoważonego rozwoju w rolnictwie, poziomy organizacji agroekosystemu i struktura troficzna, różnice między agro- i ekosystemem, czynniki siedliska i możliwości ich regulowania, systemy uprawy roli, typy nawozów i ich stosowanie, metody ochrony roślin, chwasty, ich szkodliwość, uprawa roślin zbożowych, okopowych, strączkowych i motylkowych pastewnych, współczesne systemy rolnictwaLiteratura:
1. Świętochowski B (red.). Ogólna Uprawa Roli i Roślin. PWRiL, Warszawa 1996.
2. Jasińska Z., Kotecki A (red.). Szczegółowa uprawa roślin. Praca zbiorowa. T 1-2. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław 2003.
Metody oceny:
Obowiązkowe, pisemne zaliczenie w formie testu, zasób wiedzy wymagany do zaliczenia 60%Uwagi: