ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00118o17
Rok / Semestr: 2017/2018 letni
Nazwa: Agronomia
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Piotr Sobkowicz
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wprowadzenie do polowej produkcji roślinnej. Student uzyskuje wiedzę na temat warunków siedliskowych w jakich odbywa się polowa produkcja roślinna, poznaje różnice między eko- a agroekosystemem; otrzymuje informacje na temat technologii uprawy najważniejszych roślin rolniczych, zasad nawożenia i ochrony roślin oraz współczesnych systemów gospodarowania w rolnictwie. Po ukończonym kursie student posiada podstawową wiedzę, w jaki sposób powinna być prowadzona produkcja roślin rolniczych w systemie zrównoważonego rolnictwa.

Kompetencje: Student potrafi ocenić warunki siedliskowe gospodarstwa rolniczego, w którym odbywa się produkcja roślinna i dobrać do nich właściwe rośliny uprawne. Potrafi on podjąć właściwe decyzje dotyczące uprawy roli, nawożenia i ochrony roślin. Jest świadomy ograniczeń w gospodarowaniu na gruntach ornych związanych z ochroną środowiska.

Wymagania wstępne: biologia

Treści kształcenia: Specyfika polowej produkcji roślinnej, idea zrównoważonego rozwoju w rolnictwie, poziomy organizacji agroekosystemu i struktura troficzna, różnice między agro- i ekosystemem, czynniki siedliska i możliwości ich regulowania, systemy uprawy roli, typy nawozów i ich stosowanie, metody ochrony roślin, chwasty, ich szkodliwość, uprawa roślin zbożowych, okopowych, strączkowych i motylkowych pastewnych, współczesne systemy rolnictwa

Literatura: 1. Świętochowski B (red.). Ogólna Uprawa Roli i Roślin. PWRiL, Warszawa 1996. 2. Jasińska Z., Kotecki A (red.). Szczegółowa uprawa roślin. Praca zbiorowa. T 1-2. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław 2003.

Metody oceny: Obowiązkowe, pisemne zaliczenie w formie testu, zasób wiedzy wymagany do zaliczenia 60%

Uwagi: