ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20177o10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Chemia Analityczna
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Paweł Pawłowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Kurs przedstawia powszechnie stosowane metody analizy chemicznej i instrumentalnej ze szczególnym uwzględnieniem ich podstaw fizykochemicznych. Sposób opisu materiału umożliwia zrozumienie zalet i wad poszczególnych technik analitycznych.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student powinien posiadać umiejętność zestawienia aparatury i zrealizowania procesu pomiarowego w sposób wiarogodny i odpowiedni do problemu. Powinien także rozumieć możliwości i ograniczenia metod analitycznych oraz potrafić potwierdzić ich zgodność z obowiązującymi regulacjami prawnymi.

Wymagania wstępne: ukończone kursy przedmiotów: chemia nieorganiczna, chemia organiczna, fizyka, matematyka.

Treści kształcenia: Spektroskopowe metody optyczne: spektroskopia w ultrafiolecie i zakresie widzialnym, spektroskopia w podczerwieni. Spektroskopia absorpcji atomowej AAS. Emisyjna spektrometria atomowa. Refraktometria, polarymetria. Spektroskopia masowa. Techniki elektrochemiczne: redoksymetria, potencjometria, elektrograwimetria i kulometria, polarografia, woltamperometria. Miareczkowanie amperometryczne i do martwego punktu (dead stop). Konduktometria. Chromatografia: podstawowe pojęcia, rodzaje chromatografii, mechanizmy retencji. Chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa.

Literatura: 1. Chemia Analityczna, Vol.1 Analiza Jakościowa, Analiza Ilościowa Klasyczna, R. Kocjan (Edytor), PZWL, Warszawa 2002. 2. Chemia Analityczna, Vol.2 Analiza Instrumentalna, R. Kocjan (Edytor), PZWL, Warszawa 2002. 3. W. Szczepaniak, Metody Instrumentalne w Analizie Chemicznej, PWN, Warszawa 2007. 4. Environmental Analytical Chemistry, F.W.Fifield, P.J.Haines Ed., Blackwell Science Ltd., Oxford 2000. 5. Food Chemistry and Analysis, Huyghebaert A.,Gent University Press, Gent 1998.

Metody oceny: Egzamin ustny, sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: