Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS20182o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Elementy szczegółowej analityki laboratoryjnejKierunek:
BiologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 45 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Witold JaneczekJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończeniu kursu, student, w podstawowym stopniu, przygotowany jest do pracy w laboratorium, student zna zagadnienia z zakresu bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium, zagrożenia wynikające w pracy z materiałem biologicznym, umie pobierać i postępować z materiałem do badań, posiada wiedzę o metodach i technikach badawczych stosowanych w laboratoriach, o postępowaniu z różnego rodzaju materiałem biologicznym dostarczonym do laboratorium oraz wiedzę potrzebną do obsługi podstawowej aparatury laboratoryjnej oraz posiada wiedzę potrzebną do wstępnej analizy wyników badańKompetencje:
Student może podjąć pracę w laboratoriach klinicznym o różnych profilach oraz laboratoriach naukowych.Wymagania wstępne:
Chemia, biochemia, biofizyka, fizjologia, podstawy analityki laboratoryjnejTreści kształcenia:
Podstawowe badania w laboratorium biochemicznym, badania hematologiczne, gospodarki elektrolitowej; profile: metaboliczne, wątrobowy, trzustkowy, nerkowy, diagnostyka endokrynologiczna, układu immunologicznego, układu krążenia.Literatura:
Diagnostyka laboratoryjna. (2001). JJ Tomaszewski, PZWL Warszawa,
Przygotowanie próbek środowiskowych do analizy (2000). Namieśnik J., Jamrógiewicz Z., Pilarczyk M., Torres L.. Wyd. Nauk. – Techn. Warszawa.
Official method of analysis. (1995). 16th edition association of official analytical chemist, Arlington VA., AOAC
Podstawy analizy żywności. Skrypt do ćwiczeń. (1999). Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska J.. Wyd. AR Kraków.
Metody oceny:
Ocena końcowa z ćwiczeń laboratoryjnych.Uwagi: