Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10113o17Rok / Semestr:
2017/2018 letniNazwa:
Chemiczne i instrumentalne metody analizy żywnościKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 60 / 0Prowadzący:
dr inż. Paweł PawłowiczJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Kurs przedstawia powszechnie stosowane metody analizy chemicznej i instrumentalnej ze szczególnym uwzględnieniem ich podstaw fizykochemicznych. Sposób opisu materiału umożliwia zrozumienie zalet i wad poszczególnych technik analitycznych.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student powinien posiadać umiejętność zestawienia aparatury i zrealizowania procesu pomiarowego w sposób wiarogodny i odpowiedni do problemu. Powinien także rozumieć możliwości i ograniczenia metod analitycznych oraz potrafić potwierdzić ich zgodność z obowiązującymi regulacjami prawnymi. Wymagania wstępne:
chemia nieorganiczna, chemia organiczna, fizykaTreści kształcenia:
Spektroskopowe metody optyczne: spektroskopia w ultrafiolecie i zakresie widzialnym, spektroskopia w podczerwieni. Spektroskopia absorpcji atomowej AAS. Emisyjna spektrometria atomowa. Refraktometria, polarymetria. Spektroskopia masowa. Podstawy technik elektrochemicznych, potencjometria, elektrograwimetria i kulometria, polarografia, woltamperometria. Miareczkowanie amperometryczne i do martwego punktu (dead stop). Konduktometria. Chromatografia: podstawowe pojęcia, rodzaje chromatografii, mechanizmy retencji. Chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa.Literatura:
1.Food Chemistry and Analysis, Huyghebaert A.,Gent University Press, Gent 1998;
2.The Food Chemistry Laboratory, Weaver C;
3.Chemia Analityczna, Vol.2 Analiza Instrumentalna, R. Kocjan (Edytor), PZWL, Warszawa 2002;
4.W. Szczepaniak, Metody Instrumentalne w Analizie Chemicznej.
Metody oceny:
Egzamin ustny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: