ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10149o17
Rok / Semestr: 2017/2018 letni
Nazwa: Enzymologia
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Danuta Witkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zna zasady działania enzymów - rozumie mechanizm katalizy enzymatycznej - opisuje kinetykę działania enzymów - ma ogólną wiedzę o metodach izolacji białek enzymatycznych z różnych źródeł – wymienia techniki oczyszczania białek enzymatycznych - charakteryzuje metody chromatograficzne i elektroforetyczne. Umiejętności Student zna wyposażenie laboratorium biochemicznego oraz specyfikę i zasady pracy z enzymami – ma opanowane podstawowe metody izolacji białek enzymatycznych – dobiera techniki oczyszczania enzymów w zależności od właściwości białek enzymatycznych - stosuje właściwe metody oznaczania aktywności enzymatycznej – oblicza wydajność procesu oczyszczania.

Kompetencje: Student wyraża zrozumienie procesów enzymatycznych w przyrodzie – ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania – wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt – rozumie ważność przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Wymagania wstępne: chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia ogólna

Treści kształcenia: Kinetyka, właściwości enzymów, mechanizm katalizy enzymatycznej; zasady izolacji białek enzymatycznych pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz drobnoustrojowego; techniki oczyszczania enzymów z zastosowaniem frakcjonowanej precypitacji, specyficznej adsorpcji, chromatografii jonowymiennej, chromatografii powinowactwa biologicznego. Techniki elektroforetyczne. Immobilizacja białek enzymatycznych jako sposób ich stabilizacji. Kryteria oceny czystości białek enzymatycznych

Literatura: 1. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993; 2. Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G., Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997; 3.The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002; 4. Ćwiczenia z biochemii, red.Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa, 2003; 5. Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004; 6. Practical enzymology, Bisswanger H., Wileh-VCh, 2004; 7. Laboratorium z biochemii, red. Polanowski A. 2005. 8. Basic methods for the Biochemical Lab, Holtzhauer M., Springer, 2006; 9. Fundaments of enzymology, Price N.C., Stevens L., Oxford Univ.press, 2009; 10. Praktikum z enzymologii, red Dzik J.M., Wyd.SGGW, Warszawa, 2013; 11. Wybrane zagadnienia z enzymologii, Wyd. UWM, Olsztyn, 2012.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny

Uwagi: