Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10149o17Rok / Semestr:
2017/2018 letniNazwa:
EnzymologiaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Danuta WitkowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna zasady działania enzymów - rozumie mechanizm katalizy enzymatycznej - opisuje kinetykę działania enzymów - ma ogólną wiedzę o metodach izolacji białek enzymatycznych z różnych źródeł – wymienia techniki oczyszczania białek enzymatycznych - charakteryzuje metody chromatograficzne i elektroforetyczne.
Umiejętności
Student zna wyposażenie laboratorium biochemicznego oraz specyfikę i zasady pracy z enzymami – ma opanowane podstawowe metody izolacji białek enzymatycznych – dobiera techniki oczyszczania enzymów w zależności od właściwości białek enzymatycznych - stosuje właściwe metody oznaczania aktywności enzymatycznej – oblicza wydajność procesu oczyszczania. Kompetencje:
Student wyraża zrozumienie procesów enzymatycznych w przyrodzie – ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania – wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt – rozumie ważność przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Wymagania wstępne:
chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia ogólna
Treści kształcenia:
Kinetyka, właściwości enzymów, mechanizm katalizy enzymatycznej; zasady izolacji białek enzymatycznych pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz drobnoustrojowego; techniki oczyszczania enzymów z zastosowaniem frakcjonowanej precypitacji, specyficznej adsorpcji, chromatografii jonowymiennej, chromatografii powinowactwa biologicznego. Techniki elektroforetyczne. Immobilizacja białek enzymatycznych jako sposób ich stabilizacji. Kryteria oceny czystości białek enzymatycznychLiteratura:
1. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993;
2. Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G., Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997;
3.The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002;
4. Ćwiczenia z biochemii, red.Kłyszejko-Stefanowicz, PWN, Warszawa, 2003;
5. Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004;
6. Practical enzymology, Bisswanger H., Wileh-VCh, 2004;
7. Laboratorium z biochemii, red. Polanowski A. 2005.
8. Basic methods for the Biochemical Lab, Holtzhauer M., Springer, 2006;
9. Fundaments of enzymology, Price N.C., Stevens L., Oxford Univ.press, 2009;
10. Praktikum z enzymologii, red Dzik J.M., Wyd.SGGW, Warszawa, 2013;
11. Wybrane zagadnienia z enzymologii, Wyd. UWM, Olsztyn, 2012.Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny Uwagi: