ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20213f10
Rok / Semestr: 2010/2011 zimowy
Nazwa: Akwakultura
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Monika Kowalska-Góralska
Język: polski


Efekty kształcenia: Studenci zdobędą wiedzę na temat możliwości chowu i hodowli stawonogów, różnych gatunków ryb i niektórych mięczaków. Zapoznają się z metodami pozwalającymi na zmiany środowiska wodnego w celu przystosowania go do chowu i hodowli zwierząt.

Kompetencje: Ukończenie kursu pozwoli na podjęcie pracy związanej z hodowlą organizmów wodnych.

Wymagania wstępne: fizjologia zwierząt

Treści kształcenia: Znaczenie akwakultury w świecie i w Polsce. Podstawowe gatunki zwierząt akwakultury. Chów i hodowla w akwakulturze – raki, kraby, krewetki, sum afrykański i wybrane zwierzęta marikultury.

Literatura: Adamek J. (2003) Sum Afrykański. Technologia chowu. Wydawnictwo IRŚ. Olsztyn. s.75 Mastyński J., Andrzejewski W. (2001) Cechy morfometryczne i rozpoznawanie raków występujących w Polsce. Wydawnictwo AR im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu. Wąsowski R., Pienkowski A. (2003) Ślimaki i małże Polski. Oficyna Wydawnicza Multico. s.128 Aquaculture – czasopismo dostępne on line z komputerów podłączonych do sieci Akademii Rolniczej, dzięki Konsorcjum Bibliotek.

Metody oceny: Przygotowanie referatu pisemnego i zaliczenie wykładów w formie ustnej – do zaliczenia wystarczy 65% wiedzy zawartej w wykładach.

Uwagi: