Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
MRS10013o17Rok / Semestr:
2017/2018 letniNazwa:
Wirusologia i bakteriologiaKierunek:
Medycyna roślinTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Stanislaw J. PietrJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzę dotyczącą budowy, systematyki oraz właściwości wirusów, wiroidów, bakterii i archeonów. Potrafi wyjaśnić rolę bakterii i wirusów w rozwoju chorób zakaźnych. Ma również wiedzę na temat roli patogenów w ekosystemach oraz w życiu i gospodarce człowieka. Student zna drogi rozprzestrzeniania się bakterii i wirusów, zna czynniki wirulencji i mechanizmy zasiedlania gospodarza. Ma wiedzę na temat molekularnych podstaw patogenezy, epidemiologii oraz ekologicznego i gospodarczego znaczenia chorób wirusowych i bakteryjnych. Zna mechanizmy obronne gospodarza przed patogenami oraz mechanizmy rozprzestrzeniania się oporności wśród bakterii. Student ponadto nabywa praktyczne i teoretyczne wiadomości dotyczące fenotypowych i genotypowych metod identyfikacji bakterii i wirusów. Ma również wiedzę na temat możliwości praktycznego wykorzystania wirusów.
Student nabywa umiejętność oceny występowania oraz aktywności bakterii i wirusów. Potrafi korzystać z metod i technik diagnostycznych wykorzystywanych do identyfikacji bakterii i wirusów, rozróżnia zakażenie bakteryjne od wirusowego. Rozpoznaje i klasyfikuje podstawowe taksony wirusów oraz bakterii. Student nabywa również umiejętności prawidłowej oceny występowania drobnoustrojów patogenicznych spowodowanych działalnością rolniczą. Ponadto zna specyfikę pracy i zasady bezpieczeństwa pracy z drobnoustrojami.Kompetencje:
Student rozumie rolę bakterii i wirusów w ekosystemach i ich wpływ na kształtowanie jakości środowiska. Ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w związku z powszechnym występowaniem potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów i wirusów w środowisku. Student rozumie potrzebę podejmowania działań ograniczających występowanie bakterii i wirusów patogenicznych dla ludzi, zwierząt i roślin. Potrafi także określić sposoby zapobiegania zagrożeniom z ich strony. Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samokształcenia w zakresie pojawiających się nowych zagrożeń. Wymagania wstępne:
Chemia, Biochemia, Biologia, Botanika, Podstawy mikrobiologii Treści kształcenia:
Budowa, właściwości i klasyfikacja wirusów, bakterii i archeonów. Charakterystyka wiroidów. Rola bakterii i wirusów w środowisku oraz ich wpływ na zdrowie ludzi, zwierząt i roślin. Znaczenie wirusów w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska. Drogi rozprzestrzeniania się bakterii i wirusów, sposoby zapobiegania zakażeniom. Choroby bakteryjne i wirusowe. Fenotypowe i genotypowe metody identyfikacji bakterii. Detekcja wirusów. Możliwości wykorzystania wirusów. Literatura:
J. Baj, Z. Markiewicz , “Biologia molekularna bakterii" PWN Warszawa, 2009.
S. Kryczyński, „Wirusologia roślinna” PWN Warszawa, 2010
Metody oceny:
Wiedzy: kolokwium zaliczeniowe z ćwiczeń, egzamin pisemny
Umiejętności: ocena pojedynczych zadań na kolokwium ocena pracy indywidualnej w trakcie zadań
Kompetencji społecznych: ocena efektów pracy indywidualnej i zbiorowej, dyskusja na zajęciach.
Uwagi: