ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00245o17
Rok / Semestr: 2017/2018 letni
Nazwa: Praktyka hodowlana
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 0 / 80
Prowadzący: dr Paulina Jawor
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy Student po zakończonym kursie: a) wymienia i rozpoznaje grupy produkcyjne zwierząt b) wymienia zabiegi pielęgnacyjne i produkcyjne przeprowadzane na zwierzętach c) rozumie potrzebę i specyfikę organizacji pracy w gospodarstwie utrzymującym różne gatunki zwierząt hodowlanych d) opisuje przygotowanie i zadawanie paszy zwierzętom 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności Student po zakończonym kursie: a) potrafi zorganizować i przeprowadzić przeklasowanie zwierząt oraz ich przemieszczenie w różnych sektorach produkcyjnych fermy b) integruje wiedzę z różnych dyscyplin c) rozpoznaje podstawowe komponenty paszowe stosowane w żywieniu zwierząt; ocenia jakość i przydatność komponentów dawki pokarmowej w skarmianiu zwierząt

Kompetencje: Student posiada umiejętności współpracowania z personelem fermy

Wymagania wstępne: Student powinien posiąść wcześniej wiedzę wykładaną w ramach przedmiotów: chów i hodowla zwierząt, żywienie zwierząt i paszoznawstwo, technologie w produkcji zwierzęcej, higiena zwierząt, etologia.

Treści kształcenia: Poznanie specyfiki pracy w gospodarstwie wielkotowarowym/fermie hodowlanej/staninie koni. Zasady funkcjonowania fermy w zależności od profilu produkcji i gatunku zwierząt. Poznanie organizacji produkcji zwierzęcej i organizacji żywienia. Podstawowe zabiegi wykonywane na zwierzętach w zależności od grupy produkcyjnej i specyfiki produkcji.

Literatura: Grodzki H.: Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW 2005 Jarka S.: Projekt gospodarczego urządzenia gospodarstwa rolniczego. SGGW 2004 Litwińczuk Z., Szulc T.: Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL 2005 Kuczaj M.: Hodowla bydła. Standardy unijne. Wydawnictwo UP we Wrocławiu 2010 Czasopisma: Hoduj z głową (bydło, świnie), Trzoda Chlewna, Hodowca bydła, Hodowca Trzody chlewnej, Drobiarstwo Polskie, Top Agrar, Koń polski, Konie i rumaki.

Metody oceny: Zaliczenie ustne

Uwagi: