Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00245o17Rok / Semestr:
2017/2018 letniNazwa:
Praktyka hodowlana Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 0 / 80Prowadzący:
dr Paulina JaworJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy
Student po zakończonym kursie:
a) wymienia i rozpoznaje grupy produkcyjne zwierząt
b) wymienia zabiegi pielęgnacyjne i produkcyjne przeprowadzane na zwierzętach
c) rozumie potrzebę i specyfikę organizacji pracy w gospodarstwie utrzymującym różne gatunki zwierząt hodowlanych
d) opisuje przygotowanie i zadawanie paszy zwierzętom
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności
Student po zakończonym kursie:
a) potrafi zorganizować i przeprowadzić przeklasowanie zwierząt oraz ich przemieszczenie w różnych sektorach produkcyjnych fermy
b) integruje wiedzę z różnych dyscyplin
c) rozpoznaje podstawowe komponenty paszowe stosowane w żywieniu zwierząt; ocenia jakość i przydatność komponentów dawki pokarmowej w skarmianiu zwierząt
Kompetencje:
Student posiada umiejętności współpracowania z personelem fermyWymagania wstępne:
Student powinien posiąść wcześniej wiedzę wykładaną w ramach przedmiotów: chów i hodowla zwierząt, żywienie zwierząt i paszoznawstwo, technologie w produkcji zwierzęcej, higiena zwierząt, etologia.Treści kształcenia:
Poznanie specyfiki pracy w gospodarstwie wielkotowarowym/fermie hodowlanej/staninie koni. Zasady funkcjonowania fermy w zależności od profilu produkcji i gatunku zwierząt. Poznanie organizacji produkcji zwierzęcej i organizacji żywienia. Podstawowe zabiegi wykonywane na zwierzętach w zależności od grupy produkcyjnej i specyfiki produkcji.Literatura:
Grodzki H.: Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW 2005
Jarka S.: Projekt gospodarczego urządzenia gospodarstwa rolniczego. SGGW 2004
Litwińczuk Z., Szulc T.: Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL 2005
Kuczaj M.: Hodowla bydła. Standardy unijne. Wydawnictwo UP we Wrocławiu 2010
Czasopisma: Hoduj z głową (bydło, świnie), Trzoda Chlewna, Hodowca bydła, Hodowca Trzody chlewnej, Drobiarstwo Polskie, Top Agrar, Koń polski, Konie i rumaki.
Metody oceny:
Zaliczenie ustneUwagi: