Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00288o17Rok / Semestr:
2017/2018 letniNazwa:
Higiena produktów poch. zwierz. II Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
10Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Adam Malicki, prof. UPWr.Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy. Student po zakończonym kursie:
a) opisuje procesy technologiczne stosowane przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
c) identyfikuje obowiązujące wymagania higieniczne oraz przepisy prawne dla zakładów produkujących środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego
d) analizuje zagrożenia związane z procesami technologicznymi stosowanymi przy produkcji żywności
e) wyjaśnia zasady systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP)
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności. Student po zakończonym kursie:
a) określa zagrożenia związane z poszczególnymi procesami stosowanymi w przetwórstwie żywności zwierzęcego pochodzenia
b) poddaje krytycznemu osądowi parametry technologiczne oraz wymagania higieniczne stosowane w zakładach przetwórstwa żywności
c) interpretuje wyniki badań mikrobiologicznych i chemicznych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Kompetencje:
a)rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie Wymagania wstępne:
anatomia zwierząt, fizjologia, biochemia, mikrobiologia, ustawodawstwo sanitarno-weterynaryjneTreści kształcenia:
Podstawowe zagadnienia dotyczące wszystkich procesów technologicznych występujących w przetwórstwie żywności, szczegółowa technologia produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, dobra praktyka produkcyjna i higieniczna w zakładach przetwórczych, analiza zagrożeń środków spożywczych, metodologia prowadzenia nadzoru nad zakładami przetwórczymi.Literatura:
Molenda J. 2010. Mikrobiologia żywnośći pochodzenia zwierzęcego. Wyd.UWrocław; Pijanowski E. 1997. Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa; Grabowski T. 1993. Technologia mięsa drobiowego. WNT, Warszawa; Zaleski S. 1978. Mikrobiologia żywności pochodzenia morskiego. Wydawnictwo Morskie, Gdańsk; Zaremba M., Borowski J. 1997. Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa; Pezacki W. 1984. Przetwarzanie jadalnych surowców rzeźnych. PWN, Warszawa; Pezacki W. 1984. Przetwarzanie niejadalnych surowców rzeźnych. PWN, WarszawaMetody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń po każdym semestrze, egzamin ustny/ pisemny po semestrze 10. Wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.Uwagi:
Przedmiot trwa dwa semestry: Higiena produktów poch. zwierz. I i II. Realizowane są też zajęcia terenowe w zakładach przetwórstwa mięsnego.