ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00297o17
Rok / Semestr: 2017/2018 letni
Nazwa: Praktyka w inspekcji II
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 10
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 80 / 0
Prowadzący: dr Krystyna Morzyk
Język: polski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy. Student po zakończonym kursie: a) – wskazuje aktualnie obowiązujące przepisy regulujące nadzór weterynaryjny nad zakładami przetwórstwa spożywczego b) – identyfikuje odchylenia od oczekiwanej jakości i bezpieczeństwa surowców i gotowej żywności pochodzenia zwierzęcego c) – proponuje i planuje obowiązkowe badania laboratoryjne żywności pochodzenia zwierzęcego d) – identyfikuje zagrożenia bezpieczeństwa żywności występujące w procesie przetwórstwa żywności 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności. Student po zakończonym kursie: a) - samodzielnie wykonuje monitoring punktów kontrolnych i krytycznych punktów kontrolnych b) - szacuje i określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikają niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności c) – tworzy instrukcje i procedury systemów zarządzania jakością dla zakładów spożywczych

Kompetencje: – wdraża systemy zarządzania jakością w zakładach przemysłu spożywczego – proponuje działania korygujące podejmowane dla utrzymania systemu zarządzania jakością

Wymagania wstępne: Znajomość prawa sanitarnego, Higiena mięsa, Higiena przetwórstwa

Treści kształcenia: W ramach praktyki studenci zdobywają praktyczne umiejętności z zakresu oceny dobrostanu zwierząt w czasie transportu i uboju, warunków oszałamiania i uboju zwierząt rzeźnych, techniki badania mięsa, oceny poubojowej, zasad znakowania, badania mięsa w kierunku na włośnie, postępowania z ubocznymi artykułami uboju, wymagań sanitarnych produkcji, magazynowania i transportu mięsa,

Literatura: Przepisy prawa żywnościowego z zakresu higieny i technologii przetwórstwa żywnosci.

Metody oceny: zaliczenie ustne

Uwagi: Praktyczne wykonywanie czynności związanych z badaniem przedubojowym zwierząt rzeźnych i mięsa po uboju