Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10035o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Mikrobiologia ogólnaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 60 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Maria WojtatowiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Studenci posiadają podstawową wiedzę na temat budowy, funkcji życiowych, taksonomii i ekologii mikroorganizmów, znają podstawowe techniki mikroskopowania i hodowli drobnoustrojów, potrafią rozróżnić główne grupy drobnoustrojów. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę w laboratoriach mikrobiologicznych różnych działów gospodarki. Wymagania wstępne:
Biologia, biochemiaTreści kształcenia:
Morfologia, anatomia, cykle życiowe i podstawy systematyki bakterii, promieniowców, drożdży, grzybów strzępkowych i wirusów. Zarys fizjologii drobnoustrojów. Interakcje między drobnoustrojami i środowiskiem. Naturalne siedliska drobnoustrojów, ich oddziaływania z innymi organizmami i udział w funkcjonowaniu życia na naszej planecie. Literatura:
1. Mikrobiologia ogólna, Schlegel H.G., PWN, Warszawa, 1996;
2. Życie bakterii, Kunicki-Goldfinger W., PWN, Warszawa 1994;
3. Struktura i funkcje osłon bakteryjnych, Markiewicz Z., PWN 1993;
4. Mikrobiologia techniczna, tom I i II, Red. Libudzisz Z., Kowal K., Wyd. PŁ, Łódź 2000;
5. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, Singleton P., PWN, Warszawa, 2000;
6. Teoria i Ćwiczenie z mikrobiologii ogólnej i technicznej, Duszkiewicz-Reinhard W., Grzybowski B., Sobczak E., Skrypt SGGW, Warszawa, 1996.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, zaliczenie ćwiczeń, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60 %.Uwagi: