ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20163o10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Zarządzanie jakością w biotechnologii
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna: zasady zarządzania jednostką organizacyjną w aspekcie integracji systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywnościowego, treść norm ISO z serii 9000 i 17025 oraz zasady standardów międzynarodowych BRC i IFS. Student zna zasady dokumentowania systemu, m.in. wg norm ISO 9001 oraz HACCP. Posiada wiedzę z zakresu europejskiego prawa żywnościowego z uwzględnieniem traceability. Posiada wiedzę w zakresie nowoczesnych struktur gospodarczych oraz budowania systemów innowacyjnych.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student może uczestniczyć w zespole wdrażającym systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościowym w małych i średnich jednostkach organizacyjnych, może być członkiem zespołu auditującego, jest przygotowany do podjęcia kierowniczej roli w działach produkcji i laboratoriach.

Wymagania wstępne: Wiedza w zakresie zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i marketingu.

Treści kształcenia: Szczegółowe omawianie treści norm ISO 9001, filozofia kompleksowego zarządzania TQM i sześć sigma. Znaczenie międzynarodowych standardów BRC i IFS. Rola i znaczenie norm ISO 17025. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności oraz integracja systemów zarządzania jakości i bezpieczeństwem zdrowotnym w aspekcie norm ISO 22000. Łańcuch produkcji żywności z uwzględnieniem aktualnych norm prawnych UE w aspekcie zintegrowanych systemów zarządzania i międzynarodowych standardów jakości.

Literatura: 1. Hamrol A., 2007. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa. 2. Karaszewski R., 2009. Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń. 3. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa. 4. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Sikory, 2009. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. 5. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusz Sikory, 2010: Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków Tom I i II. 6. Prahalad C.K., Krishnan M.S., 2010. Nowa era innowacji. Wydawnictwa profesjonalne PWN Warszawa. 7. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60 %.

Uwagi: