Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10044o10Rok / Semestr:
2010/2011 letniNazwa:
Chemia żywnościKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Witold GładkowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończeniu kursu student zna właściwości podstawowych składników żywności oraz rozumie procesy zachodzące w żywności podczas jej przetwarzania i przechowywania.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia zrozumienie przemian zachodzących podczas procesów technologicznych. Wymagania wstępne:
Chemia nieorganiczna i organicznaTreści kształcenia:
Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd. Ich wzajemne interakcje i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności. Modyfikacje chemiczne i enzymatyczne składników żywności pod kątem ich zastosowania jako dodatków o żywności. Literatura:
1. Chemia żywności, red. Sikorski Z. WNT 2000, 2002
2. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, red. Sikorski Z. WNT 1994, 1997
3. Food Chemistry, Belitz H.D., Grosh W., Springer-Verlag 1987, 1999, 2004
4. Food Chemistry O.R. Fennema, Marcel Dekker 1996
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: