ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10044o10
Rok / Semestr: 2010/2011 letni
Nazwa: Chemia żywności
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Witold Gładkowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zakończeniu kursu student zna właściwości podstawowych składników żywności oraz rozumie procesy zachodzące w żywności podczas jej przetwarzania i przechowywania.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia zrozumienie przemian zachodzących podczas procesów technologicznych.

Wymagania wstępne: Chemia nieorganiczna i organiczna

Treści kształcenia: Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd. Ich wzajemne interakcje i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności. Modyfikacje chemiczne i enzymatyczne składników żywności pod kątem ich zastosowania jako dodatków o żywności.

Literatura: 1. Chemia żywności, red. Sikorski Z. WNT 2000, 2002 2. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, red. Sikorski Z. WNT 1994, 1997 3. Food Chemistry, Belitz H.D., Grosh W., Springer-Verlag 1987, 1999, 2004 4. Food Chemistry O.R. Fennema, Marcel Dekker 1996

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: