Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00372o17Rok / Semestr:
2017/2018 letniNazwa:
Żywienie zwierząt i paszoznawstwoKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
Dr hab. Janusz Orda prof. nadzw.Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy
Student po zakończonym kursie:
a.Określa procesy trawienia, wchłaniania i przemiany podstawowych składników pokarmowych witamin i mineralnych w żywieniu zwierząt.
b.Definiuje podstawy systemów oceny wartości energetycznej i białkowej pasz oraz potrzeby bytowe i produkcyjne różnych gatunków zwierząt hodowlanych
c.Proponuje pasze dla różnych gatunków zwierząt znając, ich charakterystykę oraz uwzględniając ich wpływu na fizjologię i ekonomikę żywienia a także rekomendując dobór właściwych dodatków paszowych.
d.Opisuje objawy zaburzeń metabolicznych u zwierząt na tle żywieniowym wskazuje sposoby zapobiegania
e. Wyjaśnia obciążenia środowiska wynikające z żywienia zwierząt
2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności
Student po zakończonym kursie:
a.Interpretuje wyniki analiz pasz oraz wybranych badan fizjologicznych pozwalających oszacować ich wartość pokarmowa i przydatność w żywieniu zwierząt
b.Układa samodzielnie dawki pokarmowe i receptury mieszanek treściwych dla zwierząt hodowlanych (przeżuwaczy i monogastrycznych) uwzględniając różne kierunki produkcji zwierzęcej
Kompetencje:
Student określa zasady współpracy w zakresie oceny jakości pasz oraz skutków błędów żywieniowych z hodowcami i właściwymi służbami weterynaryjnymi pasz z lekarzem medycyny i organami Inspekcji weterynaryjnejWymagania wstępne:
Biochemia, fizjologia zwierząt.Treści kształcenia:
Podstawowe składniki pokarmowe, biochemia ich przemian u zwierząt monogastrycznych i przeżuwających. Przemiana materii i energii. Mierniki wartości pokarmowej pasz. Składniki mineralne i witaminy oraz ich znaczenie w żywieniu zwierząt. Wykorzystanie pasz, charakterystyka i jakość pasz, dodatki paszowe, choroby metaboliczne i niedoborowe, zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, choroby spowodowane błędami żywienia zwierząt.Literatura:
1.„Żywienie zwierząt i paszoznawstwo” praca zbiorowa pod red. D. Jamroz, PWN 2001,2004
2.„Animal nutrition” P. McDonald, R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh, Nowy Jork 1988;
3.Tierernahrung, Ed. M.Kirchgessner, Verlag Union Agrar, Frankfurt,2004.
Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny oraz uzupełnienie w egzaminie ustnym; zasób wiedzy do zaliczenia – 70 %.Uwagi: