Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20173o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Biotechnologia drobnoustrojów IIKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Anna Rodziewicz prof. nadzw., prof. dr hab. Danuta Witkowska, dr hab. Małgorzata Robak, profJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu powinien znać możliwości wykorzystania enzymów do otrzymywania żywności tradycyjnej i funkcjonalnej, pozbawionej wolnych rodników, a także modyfikowanej w postaci: plastein, strukturyzowanych lipidów, biosurfaktantów, hormonów, odżywek i innych. Zna zasady funkcjonowania i regulacji metabolizmu specyficznego, umie scharakteryzować właściwości specyficznych metabolitów, udział prekursorów, drogi metaboliczne. Student powinien być zdolny do wyszukiwania, analizy i interpretacji danych dotyczących genomiki drożdży. Samodzielnego zaplanowania badań eksperymentalnych oraz powinien posiadać wiadomości dotyczące genetyki drożdży należących do gatunków powszechnie wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych. Potrafi również wskazać zagrożenia zdrowotne związane z układem pokarmowym oraz z żywnością. Potrafi rozpoznać objawy określonych chorób układu pokarmowego lub ogólnoustrojowych ze źródłem w tym układzie. Zna metody diagnostyczne służące do wykrywania określonych patogenów oraz kierunki leczenia stosowane w chorobach układu pokarmowego. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia samodzielne opracowanie aplikacji różnych biokatalizatorów w kierunku modyfikacji podstawowych składników żywności, celem uzyskania udoskonalonych produktów. Student potrafi ocenić pożyteczne i szkodliwe związki jako metabolity specyficzne produkowane przez drobnoustroje i wie w jaki sposób są syntetyzowane. Zna on organizacje genomów prawie 20 gatunków drożdży i najważniejsze bazy danych gromadzące wyniki dotyczące sekwencji i funkcji „nowych” genów. Potrafi wyszukać informacje na temat wybranego genu, genomu czy białka i wykorzystać we własnych badaniach porównawczych ( np. sekwencji). Ukończenie kursu umożliwia również samodzielne rozpoznawanie źródeł zagrożeń biologicznych w przemyśle spożywczym oraz w gastronomii i podjęcie odpowiednich działań prewencyjnych. Student nabywa także umiejętność rozpoznawania objawów głównych chorób układu pokarmowego. Potrafi wskazać metody diagnostyczne do wykrycia określonych patogenów. Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, Biochemia, Mikrobiologia ogólna i żywności, Enzymologia, Biologia molekularna, Inżynieria genetycznaTreści kształcenia:
Biokataliza w procesach wytwarzania i doskonalenia składników żywności, otrzymywanie dodatków do żywności, bioaktywne i prozdrowotne właściwości modyfikowanych enzymatycznie składników żywności, nowoczesne kierunki stosowania biokatalizy. Prekursory i produkty specyficznego metabolizmu, regulacja i nadprodukcja specyficznych metabolitów (antybiotyki, mykotoksyny, regulatory wzrostu roślin, preparaty entomopatogenne, siderofory). Nowoczesne podejście do zagadnień genetyki drożdży. Informatyczne metody badawcze: baza danych SGD i Genolevures. Szczegółowe omówienie genomów drożdży należących do klasy Hemiascomycetes. Analiza porównawcza genomów: ewolucja, częstotliwość występowania genów, funkcjonalna klasyfikacja genów. Opis laboratoryjnych metod analizy genomów drożdży: różnicowanie i identyfikacja szczepów. Budowa, działanie i rodzaje zaburzeń funkcji układu pokarmowego. Choroby układu pokarmowego (bakteryjne, wirusowe, grzybowego, pasożytnicze, prionowe). Choroby ogólnoustrojowe o źródle w układzie pokarmowym. Choroby tropikalne. Stosowane terapie. Metody diagnostyczne.
Literatura:
1. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. pod red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005
2. Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Science, 2008
3. Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. nauk. Libudziz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008
4. Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000
5. Biotechnology, Vol.7, Products of secondary metabolism, , Rehm H., J., Reed G., Ed. Kleinkauf H., Dohren H., VCH Weinheim, New York 1996
6. Biotechnology of vitamins, pigments and growth factors, Vandamme E., J., Elsevier Appl. Science, London, New York 1989
7. Biotechniologia i chemia antybiotyków, Chmiel A. Grudziński S., PWN, 1999
8. Internet website : SGD, Genolevures
9. Genomes, Brown T., BIOS Scientific Publisher Limited, North Yorkshire, UK 1999
10. Genomic Exploration of the Hemiascomycetous Yeasts, in FEBS, 487 (1) , 2000
11. Improved tools for biological sequence comparison, Pearson W.R., Lipman D.J., Proc. Nat. Acad. Sci., USA 85, 2444-2448, 1998
12. Materials of International Conferences on Yeast Genetic and Molecular Biology
13. Mikrobiologia i choroby zakaźne, wydanie I polskie. Virella G., Urban & Partner, 2000.
14. Choroby zakaźne i pasożytnicze. Cianciara J., Juszczyk J., Wydawnictwo Czelej Sp. z o.o., 2007.
15. Medical microbiology, updated third edition. Mims et al., Elsevier MOSBY, 2004.
16. Mikrobiologia medyczna, krótkie wykłady. Irving et al. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: