Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10112o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Analiza żywnościKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Agnieszka Tajner-CzopekJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu potrafi oznaczyć wybrane składniki chemiczne w surowcach i produktach spożywczych. Umie zastosować odpowiednią (tradycyjną lub nowoczesną) metodę określania zawartości badanego składnika oraz obliczyć jego ilość. Posiada umiejętność korzystania z norm.
Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia studentowi dokonanie oceny podstawowego składu chemicznego i jakości produktów przemysłu spożywczego, przy użyciu odpowiednich technik pomiarowych.
Wymagania wstępne:
Chemia nieorganiczna, chemia organiczna, fizyka, matematykaTreści kształcenia:
Wyposażenie laboratorium badawczego: sprzęt, szkło, odczynniki, aparatura. Normalizacja. Ocena właściwości fizycznych i chemicznych produktów spożywczych. Oznaczanie zawartości suchej substancji, węglowodanów, białka, tłuszczu w surowcach i produktach spożywczych. Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna produktów spożywczych. Techniki oznaczania składników chemicznych i cech jakościowych żywności przy użyciu specjalistycznej aparatury.
Literatura:
1. Food analysis. Theory and practice. Pomeranz Y., Meloan C.E. 3-th edition. Chapman & Hall. New York, London 1994; 2. Badanie jakości produktów spożywczych, Krełowska- Kułas M., PWE 1993; 3. Podstawy analizy żywności, Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska J. Skrypt do ćwiczeń, Wydawnictwo A.R. Kraków 1999; 4. Analiza żywności – jakość produktów spożywczych. Tajner-Czopek A., Kita A. Wydawnictwo A.R Wrocław 2005.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń. Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.
Uwagi: