Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10115o10Rok / Semestr:
2010/2011 zimowyNazwa:
Ergonomia i BHP. Ochrona własności intelektualnejKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef CieżJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student uzyskuje wiedzę z zakresu zasad kształtowania stanowisk pracy, zwłaszcza występujących w środowisku pracy przemysłu spożywczego z uwzględnieniem fizycznych i psychicznych ograniczeń tkwiących w pracującym człowieku, umożliwiającą zrozumienie rodzajów i charakteru zagrożeń dla zdrowia i bezpieczeństwa ludzi wykonujących różnorodne prace, a w szczególności zagrożeń wynikających z niewłaściwego geometrycznego ukształtowania stanowisk pracy, zagrożeń fizycznych, chemicznych i biologicznych oraz zagrożeń wypadkowych. Ponadto student jest zapoznany z rodzajami i zakresem ochrony intelektualnej w kraju oraz z konwencjami międzynarodowymi ratyfikowanymi przez Polskę.Kompetencje:
Po ukończonym kursie student potrafi samodzielnie zlokalizować oraz ocenić poziom istniejących zagrożeń związanych z pracą w zakładach przemysłu spożywczego, a także wskazać środki prowadzące do ich wyeliminowania lub zmniejszenia. Ponadto student potrafi korzystać z dorobku intelektualnego innych bez naruszania prawa autorskiego.Wymagania wstępne:
Fizyka, Chemia, Mechanika, Biologia człowiekaTreści kształcenia:
Ergonomia jako interdyscyplinarna dziedzina wiedzy. Historia ergonomii. Zakres współczesnej ergonomii. Układ maszyna – człowiek. Ergonomia a technika w przemyśle spożywczym. Geometria stanowiska pracy. Antropometria i jej wykorzystanie w kształtowaniu stanowisk pracy. Praca z monitorami ekranowymi. Percepcja informacji w procesie pracy. Urządzenia sterownicze i sygnalizacyjne na stanowiskach pracy. Fizyczne i psychiczne obciążenie pracą. Wysiłek fizyczny i wydatek energetyczny organizmu ludzkiego. Metody pomiaru obciążenia fizycznego i psychicznego. Akustyczne środowisko pracy. Zagrożenia hałasem na stanowiskach pracy. Ochrona przed hałasem na stanowiskach pracy. Drganiowe środowisko pracy. Wpływ drgań na organizm człowieka. Sposoby zabezpieczenia przed drganiami. Termiczne i atmosferyczne środowisko pracy. Praca w wysokich i niskich temperaturach. Zagrożenia pyłami. Zagrożenia chemiczne i biologiczne na stanowiskach pracy. Zagrożenia wypadkowe w zakładach przemysłu spożywczego. Identyfikacja zagrożeń. Mechanizmy powstawania wypadków. Struktura i analizy wypadków. Prewencja wypadkowa. Metody i formy prowadzenia prewencji wypadkowej.
Prawo autorskie. Ustawa o prawie autorskim i patentowym. Prawo autorskie. Sposoby prawidłowego korzystania z własności intelektualnej.
Literatura:
Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia, 1.Praca zbiorowa pod red. D. Koradeckiej, CIOP Warszawa 1997; 2. Krause M., Ergonomia. Praktyczna wiedza o pracującym człowieku i jego środowisku, Katowice 1992; 3. Göhlich H., Mensch und Maschine. Lehrbuch der Agrartechnik. Band 5. Paul Parey Verlag, Hamburg und Berlin. 1987.Metody oceny:
Egzamin (Test).Uwagi: