ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10257o17
Rok / Semestr: 2017/2018 letni
Nazwa: Chemia organiczna
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 12
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 60 / 0
Prowadzący: dr hab. Mirosław Anioł, prof. nadzw.
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu chemii organicznej – wie co to destylacja, krystalizacja, ekstrakcja i chromatografia - objaśnia reakcje tworzenia się związków organicznych zawierających pospolite grupy funkcyjne oraz reakcje jakim ulegają - rozumie pojęcia aromatyczności i mezomerii - rozpoznaje oraz przewiduje istnienie izomerii konformacyjnej, strukturalnej i stereoizomerii - nazywa pospolite związki organiczne - opisuje podstawowe mechanizmy reakcji przyłączenia, podstawienia i eliminacji. Umiejętności: Stosuje w praktyce zasady pracy obowiązujące w laboratorium syntetycznej chemii organicznej - składa szklaną aparaturę i korzysta z niej - umie przygotować stanowisko pracy - umie posłużyć się mechanizmami reakcji w celu określenia czynników mogących mieć wpływ na jej przebieg - interpretuje proste widma 1H NMR i IR - wykazuje zrozumienie niektórych zjawisk i procesów występujących w przyrodzie w oparciu o zdobytą wiedzę.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Wykazuje dbałość i odpowiedzialność za powierzony sprzęt - wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo własne i innych - działa efektywnie w zespole według udzielonych wskazówek - wykazuje świadomość zagrożenia w pracy z substancjami niebezpiecznymi.

Wymagania wstępne: Chemia ogólna i nieorganiczna

Treści kształcenia: Budowa elektronowa i izomeria związków organicznych. Spektroskopia 1H NMR, IR i UV. Mechanizmy wybranych reakcji. Alkany, alkeny i alkiny. Węglowodory aromatyczne. Halogenki alkilów. Związki metaloorganiczne. Alkohole, fenole i etery. Aldehydy i ketony. Kwasy karboksylowe. Pochodne kwasów karboksylowych. Tłuszcze. Aminy i amidy. Aminokwasy i peptydy. Węglowodany. Podstawowe operacje wykorzystywane w laboratorium chemii organicznej. Synteza organiczna i metody fizykochemiczne.

Literatura: Chemia organiczna, Wawrzeńczyk C., Wyd. AR, 2001, 2006. Chemia organiczna, ćwiczenia laboratoryjne dla studentów kierunków przyrodniczych, Gładkowski W., Chojnacka A. - Wydawnictwo AR 2013.

Metody oceny: raporty z przeprowadzonych ćwiczeń, odpowiedzi ustne, testy, egzamin pisemny.

Uwagi: