ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSS10354f16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Projektowanie technologii upraw
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Anna Wondołowska-Grabowska, prof. dr hab. Marcin Kozak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student potrafi łączyć i wykorzystać zdobytą wiedzę z informatyki, ekonomii, biologii i uprawy roślin - posiada teoretyczną i praktyczną wiedzę dotyczącą wykorzystania funkcji programów komputerowych do konstruowania łańcuchów zależności w obliczeniach związanych z projektowaniem; posiada teoretyczną i praktyczną wiedzę dotyczącą uprawy roślin zbożowych, bobowatych, przemysłowych oraz uprawianych na cele energetyczne, identyfikuje źródła i przyczyny warunkujące wyniki produkcji oraz efekty ekonomiczne na różnych etapach polowej produkcji roślin. Umiejętności: Student potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz je łączyć, interpretować i wykorzystywać w projektowaniu, modernizowaniu lub dostosowywaniu całego procesu technologicznego uprawy wybranej rośliny w ściśle określonych warunkach środowiskowych z uwzględnieniem celu, zagrożeń i efektywności uprawy (uzyskania plonu o określonej jakości) oraz ponoszonych nakładów finansowych, potrafi podjąć decyzję na podstawie wyników ekonomicznych o możliwości lub zasadności dalszej uprawy wybranej rośliny, potrafi wykorzystać dostępne programy i techniki komputerowe dla projektowania upraw polowych. Student ma świadomość samokształcenia i podnoszenia kompetencji zawodowych.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Rozumie potrzebę dokształcania się i podnoszenia kompetencji zawodowych i społecznych, jest odpowiedzialny za pracę własną i zespołową, potrafi współpracować w grupie, potrafi myśleć i działać kreatywnie. Przestrzega zasad dobrych praktyk rolniczych, wie, jak ograniczać ujemne oddziaływanie działalności rolniczej na środowisko, posiada świadomość ekologiczną i jest odpowiedzialny za stan środowiska.

Wymagania wstępne: Botanika, gleboznawstwo, chemia rolna, ochrona i szczegółowa uprawa roślin, ekonomia i organizacja rolnictwa, informatyka.

Treści kształcenia: Wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na uzyskiwany plon i jego jakość. Dobór roślin do uprawy na terenach zdegradowanych i około przemysłowych. Uwarunkowania ekonomiczne w tworzeniu kalkulacji upraw roślin polowych. Ocena przydatności i możliwości wykorzystywania dostępnych programów i baz danych oraz technik komputerowych do optymalizacji procesów technologicznych upraw roślin polowych. Regulacje prawne i inne związane z produkcją rolniczą, m.in., Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, Zalecenia Ochrony Roślin, Dyrektywa Azotanowa i in.

Literatura: 1. Jasińska Z., Kotecki A., (red.), 2003: Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. AR Wrocław. 2. Krężel R, Parylak D., Zimny L. 1999. Zagadnienia uprawy roli i roślin. AR Wrocław. 3. Ignaczak S., 2000: Rośliny zbożowe. Wyd. ATR Bydgoszcz. 4. Grzebisz W., 2011: Technologia nawożenia roślin uprawnych – fizjologia plonowania. T.1. Oleiste, okopowe i strączkowe. PWRiL. Poznań. 5. Kościk B. (red.), 2003: Rośliny energetyczne. Wyd. AR. Lublin. 6. Zalecenia nawozowe Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach http://www.iung.pulawy.pl/images/pdf/ZaleceniaNawozowe2010.pdf, http://iung.pl/dpr/rynek.html 7. Klucz do określania faz rozwojowych roślin jedno- i dwuliściennych w skali BBCH. IOR Państwowy Instytut Badawczy. Poznań 2011. 8. COBORU, 2014: Lista odmian roślin rolniczych i Krajowy Rejestr. Słupia Wielka, uaktualnienia: http://www.coboru.pl/polska/Rejestr/rejestr_KR.aspx 9. Notowania cen w rolnictwie: http://www.wodr.poznan.pl/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=1350, 10. KPODR System Notowań: http://www.ceny.kpodr.pl 11. Zalecenia i dobór ochrony roślin: http://www.ior.poznan.pl/baza/zalecenia_ochrony_roslin.html, http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje-branzowe/Wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin 12. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej – Duer I., Fotyma M., Madej A. wyd. MR i RW i MŚ; Warszawa 2004 oraz http://www.kp.org.pl/pdf/poradniki/kdpr/ 13. Internetowy system aktów prawnych: http://isap.sejm.gov.pl/SearchServlet

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie treści wykładów na podstawie przeprowadzonego kolokwium zaliczeniowego. Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: zaliczenie pracy projektowej. Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena pracy indywidualnej i zespołowej studenta oraz aktywności na poszczególnych zajęciach.

Uwagi: